Ρωτώ…

Myschool

Πως δημιουργούνται τα τμήματα ολοημέρου στο Myschool με τη βοήθεια της λειτουργίας “Συνδιδασκαλίες Πολυταξικών Ομάδων Ολοήμερου Προγράμματος”;

Προκειμένου να βοηθηθείτε στη δημιουργία των τμημάτων του ολοημέρου προγράμματος, αναρτούμε παρακάτω οδηγίες που περιλαμβάνουν συγκεκριμένο παράδειγμα εφαρμογής:

Πως δημιουργούμε στο Myschool την Πρωινή Ζώνη;

Πατήστε πάνω στον παρακάτω σύνδεσμο για να μάθετε:

Θέλω να κάνω ανάθεση ωρών σε εκπαιδευτικό του σχολείου μου αλλά δεν μου εμφανίζεται το όνομά του στη λίστα ονομάτων για να τον επιλέξω, γιατί;

Μην ξεχνάτε ότι για να συμπεριληφθούν οι εκπαιδευτικοί στη λίστα για να γίνουν οι αναθέσεις, θα πρέπει να τους κάνετε «ανάληψη υπηρεσίας» από τοMyschool. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει απαραίτητα στις Καρτέλες Τοποθέτησής τους, να ενημερωθούν τα πεδία «Στοιχεία Πράξης Ανάληψης» και «Αριθμός» και «Ημ/νία Ανάληψης» σύμφωνα με τα βήματα:

  1. Πατήστε στην επιλογή “ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ”
  2. Πατήστε στην επιλογή “Τοποθετήσεις εργαζομένων στο Φορέα Μου”
  3. Πατήστε “Αναζήτηση” να εμφανιστούν τα ονόματα των εκπαιδευτικών.
  4. Πατήστε στο “γρανάζι” ενός εκπαιδευτικού που δεν εμφανίζεται  στη λίστα για ανάθεση μαθημάτων.
  5. Συμπληρώστε τα πεδία «Στοιχεία Πράξης Ανάληψης» και «Αριθμός» και «Ημ/νία Ανάληψης» στην καρτέλα του.
  6. Πατήστε «αποθήκευση» και «επιστροφή στον κατάλογο».
  7. Επαναλάβετε τα βήματα 4) έως 6) για όλους τους εκπαιδευτικούς που δεν εμφανίζονται στη λίστα για ανάθεση μαθημάτων.

Πώς γίνεται ανάθεση ωρών στους εκπαιδευτικούς της παράλληλης στήριξης;

Στους εκπαιδευτικούς που έχουν προσληφθεί για την υλοποίηση του θεσμού της παράλληλης στήριξης, δε γίνεται ανάθεση ωρών αφού δεν υπάρχει αντίστοιχο τμήμα διδασκαλίας. Θα πρέπει στην ατομική τους καρτέλα (στις ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΦΟΡΕΑ ΜΟΥ) να περαστεί η τιμή «Παράλληλη στήριξη / στήριξη από ΕΒΠ» στις ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΩΡΑΡΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ, κάτω από το πορτοκαλί κουτί των αναθέσεων. Υπενθυμίζουμε ότι για να ολοκληρωθεί η αποθήκευση, απαιτούνται δύο κλικ: ένα στο πράσινο ν (κάτω από τον πίνακα) και ένα στο κουμπί ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ.

Πώς γίνεται η επιβεβαίωση δεδομένων στο MYSCHOOL;

1. Η επιβεβαίωση δεδομένων γίνεται πατώντας το αντίστοιχο κουμπί στην αρχική σας σελίδα του MYSCHOOL και επιλέγοντας «ΟΚ» στο μήνυμα που θα εμφανιστεί.

2. Η επιβεβαίωση δεδομένων γίνεται ΜΟΝΟ δυο φορές τον μήνα, την 1η και την 15η μέρα.

3. Αν τύχει η 1η ή η 15η του μήνα να  πέφτει σε αργία, η επιβεβαίωση θα πρέπει να γίνει την επόμενη εργάσιμη ημέρα.

4. Για να είστε σίγουροι ότι η επιβεβαίωση πραγματοποιήθηκε σωστά, ελέγξτε την ημερομηνία και την ώρα στη φράση «Η τελευταία επιβεβαίωση πραγματοποιήθηκε στις…», ακριβώς πάνω από το κουμπί της επιβεβαίωσης.

Πώς δηλώνεται το μειωμένο ωράριο του Διευθυντή ενός Δημοτικού Σχολείου;

Μπαίνοντας στην ατομική καρτέλα του Διευθυντή (ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ – ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΦΟΡΕΑ ΜΟΥ) θα πρέπει οι ώρες στα κελιά Υποχρεωτικό διδακτικό ωράριο υπηρέτησης και Ώρες υποχρεωτικού διδακτικού ωραρίου υπηρέτησης στο φορέα να είναι οι ίδιες, έστω και αν ο συγκεκριμένος εκπαιδευτικός έχει μειωμένο ωράριο διδασκαλίας. Ο Διευθυντής πρέπει να δηλώσει στις Λεπτομέρειες ωραρίου εργασίας του εργαζόμενου τις ώρες μείωσης του ωραρίου τους. Για παράδειγμα, κάποιος με υποχρεωτικό ωράριο 21 ώρες, ο οποίος οφείλει να διδάσκει 8 ώρες, θα δηλώσει μείωση ωραρίου 13 ώρες:

Οι 8 ώρες διδασκαλίας του θα εμφανίζονται, όπως και για τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς του σχολείου του, στο πορτοκαλί κουτί της ατομικής τους καρτέλας.

Πως αλλάζω την ονομασία της σχολικής μου μονάδας;

Σύμφωνα με τα υπ’ αριθμό πρωτ. 71858/Δ1/3-5-2017 και 72123/Δ1/3-5-2017 έγγραφα του ΥΠ.Π.Ε.Θ., οι σχολικές μονάδες, με ευθύνη των Διευθυντών τους, οφείλουν να προβούν στις αναγκαίες αλλαγές ώστε η ονομασία – επωνυμία του σχολείου να αναγράφεται με κεφαλαία γράμματα χωρίς κανενός άλλου τύπου προσδιορισμό. Επισυνάπτονται οι σχετικές οδηγίες:

Οδηγίες για την αλλαγή της ονομασίας σχολικής μονάδας

Στο σχολείο μας λειτουργεί τμήμα Πρωινής Ζώνης. Πρέπει να προσέξουμε κάτι στο ωρολόγιο πρόγραμμα (ΣΧΟΛΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ > ΩΡΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ);

Θα πρέπει η κατανομή των ωρών να ξεκινάει σε όλες τις τάξεις από τη δεύτερη γραμμή του πίνακα, ώστε η πρώτη να είναι διαθέσιμη για τον / τους εκπαιδευτικούς που είναι υπεύθυνοι για το τμήμα της Πρωινής Ζώνης.

Στο σχολείο μας ανέλαβε υπηρεσία στην αρχή του έτους ένας εκπαιδευτικός που δεν ανήκει οργανικά σε εμάς (αναπληρωτής / ΕΣΠΑ / υπεράριθμος / από άλλο ΠΥΣΠΕ κλπ), ο οποίος στη συνέχεια μετακινήθηκε σε άλλο σχολείο. Το σύστημα δε μου επιτρέπει να τον διαγράψω. Τι πρέπει να κάνω;

Δεν πρέπει να τον διαγράψετε (και όντως δεν έχετε αυτή τη δυνατότητα. Μπορείτε μόνο – σε περίπτωση λαθεμένης τοποθέτησης – να υποβάλετε αίτημα διαγραφής στην ατομική του καρτέλα στις ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΦΟΡΕΑ ΜΟΥ). Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να τερματίσετε την υπηρέτησή του στο σχολείο, ώστε το όνομά του να εμφανίζεται με μπλε χρώμα. Πηγαίνετε ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ – ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΦΟΡΕΑ ΜΟΥ, μπαίνετε στην καρτέλα του και αλλάζετε την ημερομηνία στο κελί «Ισχύει έως», βάζοντας την ημερομηνία που ο εκπαιδευτικός εργάστηκε στο σχολείο για τελευταία φορά.

Μόλις αποθηκεύσετε, ο εκπαιδευτικός θα εμφανίζεται στον πίνακα των εργαζομένων με μπλε χρώμα. ΠΡΟΣΟΧΗ: Στην περίπτωση που ο εν λόγω εκπαιδευτικός πάρει οποιουδήποτε τύπου άδεια μεγάλης διάρκειας – μεγαλύτερης των 10 ημερών (κύησης, ανατροφής κλπ) – ή αποσπαστεί σε κάποιον φορέα, δεν ακολουθούμε την παραπάνω διαδικασία, αλλά του περνάμε την άδεια αυτή στο τμήμα «Απουσίες εργαζόμενου που σχετίζονται χρονικά με αυτή την υπηρέτηση», ώστε το όνομά του να εμφανίζεται με κόκκινο χρώμα.

Συγκρίνοντας τον αριθμό των μαθητών που βλέπουμε στην αρχική σελίδα με τον αριθμό που εμφανίζεται στο μαθητικό δυναμικό (ΣΧΟΛΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ > ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ) παρατηρούμε ότι υπάρχει διαφορά. Πού οφείλεται αυτό;

Πρέπει να ελέγξετε την κατανομή των μαθητών που έχετε κάνει στα τμήματα της σχολικής μονάδας. Είναι βέβαιο ότι δεν έχετε τσεκάρει τα ονόματα κάποιων παιδιών. Κάντε τη διόρθωση πηγαίνοντας ΜΑΘΗΤΕΣ – ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ – ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΕ ΤΜΗΜΑΤΑ. Στη συνέχεια ελέγξτε εκ νέου το μαθητικό δυναμικό.

       Με τον ίδιο τρόπο μπορείτε να δείτε τον αριθμό των μαθητών στους υπόλοιπους τύπους τμημάτων (ξένων γλωσσών, ολοήμερου, ένταξης, πρωινής ζώνης κλπ). Είναι λοιπόν πολύ βασικό να θυμάστε πως, όταν δημιουργείτε οποιοδήποτε τμήμα, πρέπει απαραιτήτως στη συνέχεια να δηλώσετε ποιοι μαθητές φοιτούν σε αυτό, ώστε να ενημερωθούν οι πίνακες του μαθητικού δυναμικού.

Δημιουργήσαμε τα τμήματα του ολοήμερου σύμφωνα με τον νέο τρόπο των πολυταξικών ομάδων. Τι άλλο πρέπει να κάνουμε;

Πρέπει να κάνετε κατανομή των παιδιών στα τμήματα αυτά (ΜΑΘΗΤΕΣ – ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ – ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΕ ΤΜΗΜΑΤΑ). Θα πρέπει να τσεκάρετε τα τμήματα όλων των ζωνών, στις οποίες φοιτούν τα παιδιά και όχι μόνο το τμήμα της ζώνης αποχώρησης. Μόνο στην περίπτωση που κάποιος μαθητής αποχωρεί πριν από το τέλος του ωραρίου δε θα τσεκάρετε όλα τα κουτάκια.

Με την ευκαιρία, να πούμε ότι κατανομή μαθητών πρέπει να κάνετε σε οποιοδήποτε τμήμα δημιουργείτε, ασχέτως τύπου.

Ετοιμαζόμαστε να τυπώσουμε τους ελέγχους προόδου των μαθητών, θέλουμε όμως η ημερομηνία που θα φαίνεται να μην είναι η σημερινή αλλά κάποια μεταγενέστερη. Επίσης, δε θέλουμε να εμφανίζονται οι απουσίες των μαθητών.

Αφού μπείτε στο περιβάλλον των ελέγχων προόδου και πριν πατήσετε ΠΡΟΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ, κάντε κλικ στο κουμπί ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ στο κάτω μέρος της σελίδας. Εκεί μπορείτε να ορίσετε την ημερομηνία που θέλετε, καθώς και το αν θα εμφανίζονται οι απουσίες των μαθητών.

Στους ελέγχους προόδου δεν εμφανίζεται το όνομα του Διευθυντή. Ποια ρύθμιση πρέπει να κάνουμε;

Πηγαίνετε ΣΧΟΛΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ – ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ ΑΝΑΦΟΡΩΝ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ. Στο κελί ΤΙΤΛΟΣ γράψτε «Ο Διευθυντής» και συμπληρώστε το ονοματεπώνυμό σας στο αντίστοιχο πεδίο. Λάβετε υπόψη ότι τα στοιχεία αυτά θα εμφανίζονται στους ελέγχους προόδου με την ίδια ακριβώς μορφοποίηση. Αυτό σημαίνει ότι καλό είναι, για λόγους ομοιομορφίας, να γράψετε το ονοματεπώνυμό σας με κεφαλαία γράμματα αφού έτσι εμφανίζεται και το ονοματεπώνυμο του υπεύθυνου εκπαιδευτικού του κάθε τμήματος.

Τι γίνεται στην περίπτωση της κατ’οίκον διδασκαλίας;

Στην περίπτωση που ένας εκπαιδευτικός κάνει κατ’ οίκον διδασκαλία, ακολουθούμε τα προαναφερόμενα βήματα: Στις Λεπτομέρειες ωραρίου εργασίας του εργαζόμενου επιλέγουμε «ΚΑΤ’ΟΙΚΟΝ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ – Υπερωρία» και βάζουμε 5 ώρες ανά εβδομάδα, έστω κι αν ο πραγματικός αριθμός τους είναι μικρότερος. Κατόπιν περνάμε αναλυτικά στον πίνακα των υπερωριών (ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ – Καταχώριση υλοποιημένων υπερωριών μονίμων / αναπληρωτών για υπερωριακή αποζημίωση) τις ώρες διδασκαλίας που πραγματοποιήθηκαν. Τα στοιχεία στον πίνακα αυτόν πρέπει να ενημερώνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα.

     Αν ο εκπαιδευτικός κάνει κατ’ οίκον διδασκαλία σε μαθητή άλλου σχολείου (η συνηθέστερη περίπτωση), οι παραπάνω ενέργειες γίνονται από τον Διευθυντή του σχολείου, όπου ανήκει ο μαθητής.

  Όταν ο εκπαιδευτικός σταματήσει την κατ’ οίκον διδασκαλία, θα πρέπει να γίνει διακοπή της υπηρέτησής του στο σχολείο (μεταβάλλουμε στην ατομική του καρτέλα την ημερομηνία στο κελί «Ισχύει έως»), ώστε το όνομά του να εμφανίζεται πλέον με μπλε χρώμα.

Είμαστε στην αρχή του σχολικού έτους και έχουμε αρχίσει να περνάμε μαθητές στη φετινή χρονιά. Αν και στην αρχική σελίδα του MYSCHOOL ο αριθμός των παιδιών εμφανίζεται σωστά, όταν πηγαίνουμε ΣΧΟΛΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ > ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ο αριθμός εμφανίζεται μηδενικός. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Για να δείτε αριθμό μαθητών στο ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ, θα πρέπει πρώτα να έχετε κατανείμει τους μαθητές σε τμήματα. Αν όλα γίνουν σωστά, θα πρέπει να βλέπετε τον ίδιο αριθμό μαθητών τόσο στην αρχική σελίδα όσο και στον πίνακα του ΜΑΘΗΤΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ. Αν εκεί ο αριθμός είναι μικρότερος, σημαίνει ότι δεν έχετε κατανείμει κάποια παιδιά στο τμήμα όπου ανήκουν.

Είμαστε στον πίνακα που δείχνει με χρώματα τους εργαζομένους στη σχολική μονάδα (ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ > ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΦΟΡΕΑ ΜΟΥ), όμως σε έναν από αυτούς το χρώμα του δεν είναι ούτε πράσινο ούτε κόκκινο ούτε μπλε αλλά γκρίζο. Για ποιον λόγο συμβαίνει αυτό;

Σίγουρα ο εκπαιδευτικός αυτός είναι στην πρώτη γραμμή του πίνακα. Το MYSCHOOL σε όλους τους πίνακες μαρκάρει με γκρίζο χρώμα την πρώτη γραμμή. Το ίδιο π.χ. συμβαίνει και στον κατάλογο με τους μαθητές του σχολείου, με τη διαφορά ότι εκεί τα ονόματα των παιδιών είναι γραμμένα με μαύρο χρώμα κι έτσι το μάτι δεν αντιλαμβάνεται εύκολα το γκριζάρισμα της γραμμής. Επίσης: Αν μπείτε στην καρτέλα ενός εκπαιδευτικού και του περάσετε μια απουσία μεγαλύτερη των 10 ημερών (ώστε το όνομά του να φαίνεται κόκκινο), όταν πατήσετε «Επιστροφή στον κατάλογο» και επιστρέψετε στον πίνακα με τους εκπαιδευτικούς, θα δείτε ότι όλη η γραμμή έχει γκριζάρει και δε βλέπετε το κόκκινο χρώμα. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις ο τρόπος είναι απλός: Κάντε κλικ σε μια άλλη γραμμή. Τέλος, αν οι εκπαιδευτικοί του σχολείου είναι περισσότεροι από 10 και θέλετε να εμφανίζονται όλοι σε μία σελίδα, επιλέξτε στο κάτω μέρος του πίνακα «Γραμμές ανά σελίδα: 30» (ή και παραπάνω). Η ρύθμιση διατηρείται μέχρι να αποσυνδεθείτε από το MYSCHOOL.

Πως δηλώνουμε στο Myschool τη συμπλήρωση ωραρίου δασκάλων με ανάθεση ωρών διδασκαλίας μαθήματος ειδικότητας;

Για τη συμπλήρωση του ωραρίου διδασκαλίας δασκάλων, μπορείτε να αναθέσετε ώρες διδασκαλίας μαθημάτων ειδικότητας. Παραθέτουμε σχετικά το εδάφιο β του ΦΕΚ 1324/Β/11-5-2016/ παράγραφος 6:


«β. Έως ότου τοποθετηθεί στη σχολική μονάδα το σύνολο του εκπαιδευτικού προσωπικού για την πλήρη ανάπτυξη του ΕΩΠΔ, το Εβδομαδιαίο Ωρολόγιο Πρόγραμμα Διδασκαλίας αναμορφώνεται προσωρινά ως προς τα διδακτικά αντικείμενα, κατόπιν εισήγησης του/της Διευθυντή/ντριας και απόφασης του Συλλόγου Διδασκόντων σε συνεργασία με τον αρμόδιο Σχολικό Σύμβουλο, αξιοποιώντας το σύνολο των προσφερόμενων διδακτικών ωρών με βάση το υποχρεωτικό διδακτικό ωράριο και τις διδακτικές ώρες των εκπαιδευτικών για τις οποίες έχουν τοποθετηθεί στη σχολική μονάδα.»


Για παράδειγμα, μπορεί να ανατεθούν οι ώρες του τμήματος αγγλικών που λείπουν σε δάσκαλο. Ο δάσκαλος αυτός δεν θα κάνει αγγλικά αλλά κάποιο άλλο διδακτικό αντικείμενο που θα αποφασίσει ο Σύλλογος Διδασκόντων.

Στο Myschool, θα ανατεθούν προσωρινά στο δάσκαλο οι ώρες αγγλικών ως αγγλικά. Στην επιλογή «ΣΧΟΛΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ» -> «Κενά μαθημάτων» του Myschool, τα κενά που θα καταγραφούν θα είναι 0 αλλά στην εκτίμηση κενών από πλευράς σχολικής μονάδας, θα συμπληρωθεί ο αριθμός των ωρών αγγλικών που ανατέθηκαν στο δάσκαλο και θα γραφτεί στις παρατηρήσεις ότι«Εκπαιδευτικός ΠΕ70 καλύπτει τη συγκεκριμένη ώρα με άλλο διδακτικό αντικείμενο λόγω έλλειψης ωρών εκπαιδευτικού Αγγλικής (Πρακτικό ….. Συλλόγου Διδασκόντων)».

Πως γίνεται η μαζική αποστολή emails προς Κηδεμόνες μέσω Myschool;

Στο Myschool, στο μενού Μαθητές -> Άλλες Λειτουργίες -> Μαζική Αποστολή Ενημερωτικών e-mails στους Κηδεμόνες, δίνεται η δυνατότητα στο Διευθυντή της Σχολικής Μονάδας και τους υπευθύνους των τμημάτων αυτής, να αποστείλουν μαζικά ή προσωποποιημένα ηλεκτρονικά μηνύματα κατά βούληση, ορίζοντας το θέμα και το κείμενο (μέγιστος αριθμός χαρακτήρων: 500).

Πως ανακτώ τους κωδικούς Myschool που έχω απολέσει;

Αιτήσεις για ανάκτηση κωδικών Myschool (θέλει εκτύπωση, συμπλήρωση, σφραγίδα και αποστολή στο fax 2610960350)

Άδειες

Ποιες άδειες δικαιούται ο εκπαιδευτικός;

Ενημερωθείτε από την εγκύκλιο υπ’ αρ. πρωτ. Φ.351.5/43/67822/Δ1 του ΥΠ.Π.Ε.Θ. με θέμα “Άδειες Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης”.

Από την παραπάνω εγκύκλιο, δεν ισχύουν πλέον:

– η παράγραφος Δ2 στη σελίδα 7, η οποία αντικαταστάθηκε με το έγγραφο υπ’ αρ. πρωτ. 24197/Ε2/14-2-2017.

– η παράγραφος 2 στη σελίδα 12, η οποία αντικαταστάθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 35 του Ν.4590/2019.

Τι ισχύει για την άδεια εξετάσεων των αναπληρωτών εκπαιδευτικών;

Ενημερωθείτε σχετικά με την άδεια εξετάσεων των αναπληρωτών εκπαιδευτικών από το έγγραφο 32473/Ε1/27-02-2018 του ΥΠΠΕΘ.

Δεν ισχύει πλέον η παράγραφος 1 του παραπάνω εγγράφου, η οποία αντικαταστάθηκε από την παρ. 1 του άρθρου 35 του Ν.4590/2019.

Υποβάλαμε και εγκρίναμε μια βραχυχρόνια άδεια (π.χ. αιμοδοτική), κάναμε όμως λάθος στην ημερομηνία. Πώς μπορούμε να κάνουμε τη διόρθωση;

Θα πρέπει να κάνετε ανάκληση της άδειας, δηλ. να την ακυρώσετε, πατώντας το εικονίδιο του κάδου. Για να ολοκληρωθεί η διαδικασία, είναι υποχρεωτικό να συμπληρωθεί στο πλαίσιο που εμφανίζεται η αιτιολογία της ανάκλησης. Στη συνέχεια θα υποβάλετε εκ νέου την άδεια.

Πού δηλώνονται οι άδειες επαπειλούμενης κύησης;

Οι άδειες επαπειλούμενης κύησης δηλώνονται σε δύο σημεία:

Α. Στην ατομική καρτέλα της εκπαιδευτικού (ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ – ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΦΟΡΕΑ ΜΟΥ, στο τμήμα «Απουσίες εργαζόμενου που σχετίζονται με αυτή την τοποθέτηση»), όπου πληκτρολογούμε τη λέξη ΕΠΑΠΕΙΛ για να εμφανιστεί η σχετική τιμή.

Β. Στο «ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ / ΑΔΕΙΕΣ (ΠΛΗΝ ΑΝΕΥ ΑΠΟΔΟΧΩΝ) ΚΑΙ ΑΠΟΥΣΙΕΣ».

       Και στις δυο περιπτώσεις επιλέγουμε «ΑΝΑΡΡΩΤΙΚΗ λόγω Επαπειλούμενης Κύησης».

Προσπαθούμε να δηλώσουμε μια αναρρωτική άδεια με ιατρική γνωμάτευση διάρκειας 15 ημερών, αλλά το σύστημα μάς επιτρέπει να βάλουμε μέχρι 8 μέρες. Τι πρέπει να κάνουμε;

Αφού ο συγκεκριμένος τύπος άδειας ξεπερνάει τις 8 ημέρες, θα πρέπει ο εκπαιδευτικός να περάσει από Πρωτοβάθμια Υγειονομική Επιτροπή. Θα δηλώσετε λοιπόν εξαρχής την άδεια ως «ΑΝΑΡΡΩΤΙΚΗ – με γνωμάτευση Α/θμιας Υγειονομικής Επιτροπής» βάζοντας τον αριθμό των ημερών που θέλετε. Στη συνέχεια θα αποθηκεύσετε και θα υποβάλετε την άδεια κατά τα γνωστά. Μόλις έρθει η έγκριση από την επιτροπή, θα μπορέσετε να προχωρήσετε στην έγκριση της άδειας στο σύστημα.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Μην παραλείψετε να δηλώσετε την άδεια αυτή (αφού ξεπερνάει σε διάρκεια τις 10 ημέρες) και στην ατομική καρτέλα του εκπαιδευτικού (ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ – ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΦΟΡΕΑ ΜΟΥ) στο τμήμα «Απουσίες εργαζόμενου που σχετίζονται με αυτή την τοποθέτηση». Στον τύπο απουσίας πληκτρολογήστε τη λέξη ΑΝΑΡΡ και επιλέξτε «ΑΝΑΡΡΩΤΙΚΗ – με γνωμάτευση Α/θμιας Υγειονομικής Επιτροπής (όχι επαπειλούμενης κύησης)».

Υπενθυμίζεται τέλος ότι για αναρρωτικές άδειες μετά από χειρουργική επέμβαση ή νοσηλεία μεγαλύτερη των 7 ημερών, δεν απαιτείται η έγκριση από Πρωτοβάθμια Υγειονομική Επιτροπή. Αν έχετε οποιαδήποτε απορία, επικοινωνήστε με το Τμήμα Αδειών.

Ενημέρωση για διατάξεις άδειας αιμοληψίας & εξετάσεων αναπληρωτών εκπαιδευτικών

Έγγραφο υπ’ αρ. πρωτ. 15051/Ε3/31-01-2019 ΥΠΠΕΘ

Στο παραπάνω έγγραφο δεν ισχύει πλέον η παράγραφος 2, η οποία αντικαταστάθηκε από την παρ. 1 του άρθρου 35 του Ν.4590/2019.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Δίνονται διευκρινίσεις στο έγγραφο υπ’ αρ. πρωτ. 2456/19-3-2019 της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Πελοποννήσου σχετικά με την άδεια αιμοληψίας αναπληρωτών εκπαιδευτικών.

Διευκρινίσεις σχετικά με χορήγηση ειδικής άδειας αναπηρίας σε αναπληρωτές εκπαιδευτικούς

Τι ισχύει για την άδεια ασθένειας τέκνων;

Την άδεια αυτή δικαιούνται μόνο οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Ενημερωθείτε αναλυτικά από το έγγραφο 10275/Ε2/23-1-2017 του ΥΠΠΕΘ.

Αξιολόγηση μαθητών /επανάληψη τάξης

Π.Δ. και Υ.Α. για την αξιολόγηση μαθητών – επανάληψη τάξης στο δημοτικό σχολείο

Για την αξιολόγηση των μαθητών και την επανάληψη τάξης στο δημοτικό σχολείο ισχύουν όσα προβλέπονται από τα Π.Δ. 8/1995 (ΦΕΚ 3, τ.Α’) & Π.Δ. 121/1995 (ΦΕΚ 75, τ. Α’).
Επισημαίνεται ότι στην περίπτωση επανάληψης τάξης από μαθητή, θα πρέπει να τηρούνται όλα όσα προβλέπονται από τη σχετική νομοθεσία (ενημέρωση του οικείου Σχολικού Συμβούλου, πλήρης και συνεχής ενημέρωση και συνεργασία με τους γονείς/κηδεμόνες του μαθητή).

Στην Υ.Α. Φ.7A/ΦΜ/212191/Δ1/4-12-2017, περιγράφονται αναλυτικά τα παρακάτω θέματα που άπτονται της αξιολόγησης μαθητών του Δημοτικού Σχολείου:

  • Έννοια και σκοπός αξιολόγησης
  • Ομάδα-στόχος
  • Διδακτικό έτος
  • Διαδικασία αξιολόγησης
  • Προαγωγή μαθητών – Επανάληψη τάξης
  • Τελικές Διατάξεις
  • Υπόδειγμα 

Απουσίες μαθητών

Π.Δ. για τις απουσίες μαθητών

Η φοίτηση των μαθητών καταγράφεται σε καθημερινή βάση από τον εκπαιδευτικό της τάξης, (Π.Δ. 79/2017, άρθρο 13, παρ. 1) στο πλαίσιο της επικοινωνίας σχολείου – οικογένειας.
Σε περίπτωση αδικαιολόγητων απουσιών μαθητών, ακολουθούνται όσα προβλέπονται στο Π.Δ. 79/2017, (άρθρο 13, παρ. 2, 3, 4).

Ασφάλεια μαθητών

ΠΔ 79/2017 για την ασφάλεια μαθητών

Άρθρο 18  Έναρξη Ημερήσιου Προγράμματος /Προσέλευση – Αποχώρηση μαθητών

Ασφάλεια μαθητών  (ΠΔ 79/2017)

Α. Νηπιαγωγεία

2. Με σκοπό να εξασφαλίζεται η ασφάλεια των νηπίων-προνηπίων και να αποτρέπεται η αναίτια είσοδος και έξοδος αυτών από τον προαύλιο χώρο του σχολείου, καθώς και η είσοδος ατόμων που ουδεμία σχέση έχουν με τη λειτουργία του οι θύρες εισόδου-εξόδου

στο χώρο του σχολείου παραμένουν κλειστές κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του με ευθύνη των Διευθυντών ή Προϊσταμένων των νηπιαγωγείων. Κανένα άτομο πλην των εκπαιδευτικών δε μπορεί να παραμένει εντός του σχολικού χώρου κατά τη διάρκεια λειτουργίας της σχολικής μονάδας, συμπεριλαμβανομένων και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, ανεξάρτητα αν τους έχει διατεθεί ή όχι ειδικός χώρος για τις συνεδριάσεις τους.

Β. Δημοτικά

3. Με σκοπό να εξασφαλίζεται η ασφάλεια των μαθητών και να αποτρέπεται η αναίτια είσοδος και έξοδος αυτών από τον προαύλιο χώρο του σχολείου, καθώς και η είσοδος ατόμων που ουδεμία σχέση έχουν με τη λειτουργία του, οι θύρες εισόδου-εξόδου στο χώρο του σχολείου παραμένουν κλειστές κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του με ευθύνη των Διευθυντών ή Προϊσταμένων των δημοτικών σχολείων. Κανένα άτομο πλην των εκπαιδευτικών δε μπορεί να παραμένει εντός του σχολικού χώρου κατά τη διάρκεια λειτουργίας της σχολικής μονάδας, συμπεριλαμβανομένων και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, ανεξάρτητα αν τους έχει διατεθεί ή όχι ειδικός χώρος για τις συνεδριάσεις τους.

Άδειες εισόδου στα Δημοτικά Σχολεία

Διεξαγωγή ερευνών, προγραμμάτων, δραστηριοτήτων, εκδηλώσεων, καθώς και πρακτικών ασκήσεων φοιτητών και σπουδαστών πραγματοποιούνται στις σχολικές μονάδες μόνο μετά από την έγκριση των αρμόδιων Δ/νσεων του ΥΠ.Π.Ε.Θ., σύμφωνα με τη με αριθμ. 49181/Γ2/18-5-2005 εγκύκλιο.

Για την εύρυθμη διεξαγωγή όλων των παραπάνω, απαραίτητη είναι η σύμφωνη γνώμη των Σχολικών Συμβούλων, των Δ/ντών Εκπαίδευσης, των Δ/ντών των σχολείων, των Συλλόγων διδασκόντων και, όπου απαιτείται, σύμφωνη γνώμη των γονέων των μαθητών.
Στις περιπτώσεις διεξαγωγής των πρακτικών ασκήσεων φοιτητών, οι εκπαιδευτικοί κάθε τάξης παρευρίσκονται υποχρεωτικά μέσα στην αίθουσα διδασκαλίας και είναι υπεύθυνοι για όλη την εκπαιδευτική διαδικασία και την ασφάλεια των μαθητών.
Επισημαίνεται ότι σε καμία περίπτωση δε δίνονται στοιχεία των μαθητών σε πρόσωπο ή φορέα.
Για την παρουσία ειδικών επιστημόνων, καλλιτεχνών κ.λ.π. στα σχολεία, στα πλαίσια της σχολικής ζωής και του πολιτισμού, ισχύουν τα αναφερόμενα στο εδάφιο β΄παρ. 2&12 του Π.Δ. 79/2017.
Η πρακτική άσκηση των φοιτητών Π.Τ.Δ.Ε. των Πανεπιστημίων πραγματοποιείται σε σχολεία που είναι ορισμένα με Υπουργικές Αποφάσεις.
Στην περίπτωση αιτημάτων για ορισμό επιπλέον σχολείων, το αντίστοιχο Τμήμα του Πανεπιστημίου υποβάλλει το αίτημά του στην αρμόδια Διεύθυνση του ΥΠ.Π.Ε.Θ., προκειμένου να εκδοθεί Υπουργική Απόφαση.
Αιτήματα τα οποία προέρχονται από εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης σχετικά με την πραγματοποίηση ρεπορτάζ, ταινιών κλπ σε σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, υποβάλλονται στη Δ/νση Σπουδών Προγραμμάτων και Οργάνωσης Π.Ε. του ΥΠ.Π.Ε.Θ.
Στην περίπτωση που χορηγείται από το ΥΠ.Π.Ε,Θ. η σχετική άδεια, η όλη διαδικασία της καταγραφής από τα Μ.Μ.Ε οριοθετείται από τους κανόνες δεοντολογίας για την προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Θύρες εισόδου-εξόδου σχολείου

Με σκοπό να εξασφαλίζεται η ασφάλεια των μαθητών και να αποτρέπεται η αναίτια είσοδος και έξοδος αυτών από τον προαύλιο χώρο του σχολείου, καθώς και η είσοδος ατόμων που ουδεμία σχέση έχουν με τη λειτουργία του, οι θύρες εισόδου-εξόδου στο χώρο του σχολείου παραμένουν κλειστές κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του με ευθύνη των Διευθυντών ή Προϊσταμένων των δημοτικών σχολείων. Κανένα άτομο πλην των εκπαιδευτικών δε μπορεί να παραμένει εντός του σχολικού χώρου κατά τη διάρκεια λειτουργίας της σχολικής μονάδας, συμπεριλαμβανομένων και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, ανεξάρτητα αν τους έχει διατεθεί ή όχι ειδικός χώρος για τις συνεδριάσεις τους.

Γενικών καθηκόντων ειδικότητα

Καθήκοντα και ωράριο ειδικότητας Γενικών Καθηκόντων στην Εκπαίδευση

Ενημερωθείτε σχετικά με τα καθήκοντα και το ωράριο ειδικότητας Γενικών Καθηκόντων στην Εκπαίδευση από το έγγραφο με αρ. πρωτ. Φ14/ΦΜ/64700/ΓΔ4/19-04-2017 του ΥΠΠΕΘ.

Γονείς

Συνεδριάσεις Συλλόγου Διδασκόντων- παιδαγωγικές συναντήσεις- έλεγχος προόδου – συνεργασία με τους γονείς

Ισχύουν όσα αναφέρονται στα άρθρα 14 & 15 του Π.Δ. 79/2017, καθώς και στα άρθρα 37,38 και 39 της Φ.353.1/324/105657/Δ1/8-10-2002 (ΦΕΚ 1340, τ. Β΄) Υ.Α.
Οι γονείς και οι κηδεμόνες επισκέπτονται το σχολείο κατά τις προγραμματισμένες συναντήσεις με τους εκπαιδευτικούς και εκτάκτως, όταν κρίνεται αναγκαίο, ύστερα από συνεννόηση και επικοινωνία μαζί τους.
Η λειτουργία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων πραγματοποιείται με το πέρας του σχολικού προγράμματος. Σε ειδικές περιπτώσεις, μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων μπορούν να παρευρίσκονται στο σχολείο κατά τη λειτουργία του, ύστερα από συνεννόηση με τον Δ/ντη της σχολικής μονάδας.

Δημόσια Διοίκηση

Βασικές απαντήσεις σε ερωτήματα που αφορούν τη Δημόσια Διοίκηση

Πατήστε στο σύνδεσμο Κώδικας Διοικητικής Διαδικασίας.

Διαζευγμένοι γονείς ή γονείς σε διάσταση

Δικαιώματα μαθητών των οποίων οι γονείς βρίσκονται σε διάσταση ή είναι διαζευγμένοι

Για τα δικαιώματα παιδιών-μαθητών των οποίων οι γονείς βρίσκονται σε διάσταση ή είναι διαζευγμένοι και ο ένας από αυτούς δεν ασκεί την επιμέλειά τους ισχύει η με αριθ. : Φ7 /517/127893/Γ1/13.10.2010 εγκύκλιος του ΥΠ.Π.Ε.Θ.

Διδακτικές επισκέψεις/εκδρομές

Π.Δ. 79/2017 για τις διδακτικές επισκέψεις- εκδρομές

Στο άρθρο  16 του Π.Δ. 79/2017 αναφέρονται οι προϋποθέσεις και οι όροι για την πραγματοποίηση εκδρομών και διδακτικών επισκέψεων στα δημοτικά σχολεία.

Εισοδηματική ενίσχυση

Εισοδηματική ενίσχυση οικογενειών

Ενημερωθείτε για το θέμα της εισοδηματικής ενίσχυσης από το έγγραφο υπ’ αρ. πρωτ. 2/46004/0026/23-06-2017 του Γενικού Λογιστήριου του Κράτους, το οποίο μας μεταβιβάστηκε με το διαβιβαστικό υπ’ αρ. πρωτ. 153549/Β1/15-09-2017 του ΥΠΠΕΘ.

Ο καθορισμός των όρων και των προϋποθέσεων εφαρμογής του προγράμματος Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης εμπεριέχεται στο ΦΕΚ 128/Β/2017.

Εξυπηρέτηση πολιτών

Μετά από ποιο χρονικό διάστημα από την υποβολή αίτησης κάποιου πολίτη, υποχρεούται να απαντήσει μια δημόσια υπηρεσία (συμπεριλαμβανομένων και των σχολείων);

Τι χρειάζεται να κάνουν όσοι επιθυμούν να αποκτήσουν τίτλο σπουδών Δημοτικού Σχολείου και έχουν συμπληρώσει το όριο ηλικίας της υποχρεωτικής φοίτησης ή έχουν απολέσει τον Τίτλο Σπουδών;

Όπως αναφέρεται στο έγγραφο με αρ. πρωτ. 7718/10-11-2017 της Διεύθυνσης ΠΕ Μεσσηνίας, γίνεται γνωστό ότι, όσοι επιθυμούν να αποκτήσουν τίτλο σπουδών Δημοτικού Σχολείου και έχουν συμπληρώσει το όριο ηλικίας της υποχρεωτικής φοίτησης (16ο έτος, σύμφωνα με την παρ. 3, άρθρο 2 του Ν. 1566/1985) ή έχουν απολέσει τον Τίτλο Σπουδών, σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 9 του Π.Δ. 79/2017 (ΦΕΚ 109 τ.Α), υποβάλλονται σε γραπτή ή/και προφορική δοκιμασία.

Οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων υποβάλλονται στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, στην οποία υπάγεται το σχολείο στη σχολική περιφέρεια του οποίου διαμένουν, μέχρι την 25η του προηγούμενου μήνα των εξετάσεων. Οι εξετάσεις διεξάγονται το πρώτο δεκαήμερο των μηνών Σεπτεμβρίου, Δεκεμβρίου, Φεβρουαρίου, Απριλίου και Ιουνίου. Ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης συγκεντρώνει τις αιτήσεις και με πράξη του ορίζει το σχολείο στο οποίο θα γίνουν οι εξετάσεις.


Ως εκ τούτου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν σχετική αίτηση στην Δ/νση Π.Ε Μεσσηνίας (Καλαμάτα, Διοικητήριο 6ος όροφος – τηλ. 27213-61553-61555)


Δικαιολογητικά που απαιτούνται:
1. Σχετική αίτηση στη Δ/νση Π.Ε. Μεσσηνίας.
2. Αποδεικτικό ή Υπεύθυνη Δήλωση του Ν. 1599/86 περί μόνιμης κατοικίας.
3. Επικυρωμένη φωτοτυπία της αστυνομικής ταυτότητας.

Εμβολιασμός

Εμβολιασμός μαθητών

Σε ό, τι αφορά τον εμβολιασμό των μαθητών ισχύει η με αρ. πρωτ: Φ.6/451/115136/Γ1/16-09-2010 εγκύκλιος του ΥΠ.Π.Ε.Θ.

Έναρξη σχολικού έτους

Γενικά περί έναρξης σχολικού έτους

Με την έναρξη του σχολικού έτους, σε επίπεδο σχολικής μονάδας και κατά την πρώτη ημέρα έναρξης των μαθημάτων, γίνεται ο καθιερωμένος Αγιασμός και δίνονται οδηγίες για θέματα που αφορούν στην εφαρμογή του ωρολογίου προγράμματος και στη γενικότερη λειτουργία του σχολείου.

Ενημέρωση/διόρθωση στοιχείων μαθητών

Ποιο νομικό πλαίσιο ισχύει το οποίο να διέπει θέματα αλλαγής στοιχείων των μαθητών όσο;

Όταν τα στοιχεία του ενδιαφερόμενου, ο οποίος έχει αποφοιτήσει από το Σχολείο, έχουν αλλάξει (π.χ. αλλαγή κυρίου ονόματος λόγω βάπτισης, αλλαγή επιθέτου λόγω υιοθεσίας, αλλαγή αριθμού μητρώου αρρένων, διόρθωση ονομάτων λόγω λανθασμένης μετάφρασης για τους αλλοδαπούς, κ.ά.), πρέπει να συνταχθεί επισημειωματική πράξη με την οποία θα πιστοποιείται η αλλαγή του στοιχείου, από το λανθασμένο στο ορθό, δυνάμει ποιου εγγράφου γίνεται η αλλαγή και για ποιο λόγο. Προκειμένου να γίνει ορθά και νομότυπα η όλη διαδικασία, πρέπει να συγκληθεί ο Σύλλογος Διδασκόντων, κατά την συνεδρίαση του οποίου συντάσσεται σχετικό Πρακτικό, περί των αλλαγών και αναγράφεται στο Βιβλίο Πράξεων του Συλλόγου Διδασκόντων.

Στη συνέχεια διορθώνονται και τα στοιχεία του μαθητή στο Βιβλίο Μητρώου, με ανάλογη καταγραφή της επισημειωματικής Πράξης.

Σε όλα τα ανωτέρω βιβλία και έγγραφα, που εκδίδονται βάσει αυτών, είναι απαραίτητη η αναγραφή και των παλαιών στοιχείων, καθώς και η διόρθωσή τους με επισημειωματική πράξη.

Προσοχή: Στα αποδεικτικά απόλυσης μαθητή που εκδίδονται μετά την υιοθεσία πρέπει να αναγράφονται μόνο τα νέα στοιχεία ταυτότητας που απέκτησε ο υιοθετούμενος με τη νόμιμη διαδικασία, χωρίς καμία αναφορά των παλαιών και χωρίς να σημειώνεται ο λόγος μεταβολής εφόσον δηλώνεται ότι δεν επιθυμείται η κοινοποίηση των στοιχείων αυτών. Έτσι διασφαλίζεται το απόρρητο της υιοθεσίας και το καθήκον εχεμύθειας που επιβάλλουν οι σχετικές διατάξεις.

Τέλος, τονίζουμε ότι σε καμία περίπτωση δεν εκδίδεται νέος απολυτήριος τίτλος.

Διαβάστε σχετικά το υπηρεσιακό σημείωμα.

Διόρθωση προσωπικών στοιχείων μαθητών στο Βιβλίο Μητρώου και Προόδου

Τα προσωπικά στοιχεία των μαθητών διορθώνονται στο Βιβλίο Μητρώου και Προόδου σύμφωνα με τη με αρ. Φ.6/277/56425/Γ1/17-5-2011 εγκύκλιο του ΥΠ.Π.Ε.Θ.

Επιμόρφωση

Συνεργασία Στελεχών – Επιμορφωτικές συναντήσεις

Απαραίτητη είναι η συνεργασία μεταξύ των στελεχών της εκπαίδευσης για όλα τα θέματα που αφορούν στην εκπαιδευτική διαδικασία και συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων.
Οι Περιφερειακοί Δ/ντές Εκπ/σης δίνουν τις βασικές κατευθύνσεις για τη λειτουργία των σχολικών μονάδων της περιφέρειάς τους. Στο πλαίσιο αυτό είναι απαραίτητη η πραγματοποίηση συναντήσεων μεταξύ των Σχολικών Συμβούλων και των Δ/ντών Εκπ/σης για το σχεδιασμό και την οργάνωση των επιμέρους θεμάτων των σχολικών μονάδων.
Στη συνέχεια, τα παραπάνω στελέχη της εκπαίδευσης πραγματοποιούν συναντήσεις με τους Δ/ντές των σχολείων, με τους οποίους συνεργάζονται στο πλαίσιο της παροχής ενημέρωσης, οδηγιών και κατευθύνσεων. Οι συναντήσεις αυτές επαναλαμβάνονται κατά τακτά χρονικά διαστήματα, καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους.
Σύμφωνα με τα άρθρα 14 & 15 του Π.Δ. 79/2017, οι Σχολικοί Σύμβουλοι, διοργανώνουν και πραγματοποιούν συναντήσεις και σεμινάρια με τους εκπαιδευτικούς της περιφέρειάς τους με σκοπό την παροχή ενημέρωσης, την επικαιροποίηση και αναβάθμιση της παιδαγωγικής και διδακτικής πράξης. Η συμμετοχή όλων των εκπαιδευτικών, στις επιμορφωτικές αυτές συναντήσεις, είναι υποχρεωτική. Οι Σχολικοί Σύμβουλοι διοργανώνουν ειδικά επιμορφωτικά σεμινάρια για τους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς, στην αρχή κάθε σχολικού έτους με απώτερο στόχο τη διευκόλυνση του έργου τους που μόλις ξεκινά.

Οι Σχολικοί Σύμβουλοι επισκέπτονται τακτικά και καθ΄ όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους τα σχολεία περιοχής ευθύνης τους, τόσο του πρωινού όσο και του ολοήμερου προγράμματος, ώστε να παρακολουθούν τον αρχικό προγραμματισμό, να ενημερώνονται για το εκπαιδευτικό έργο, να παρεμβαίνουν διαμορφωτικά κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους, να συζητούν με τους εκπαιδευτικούς τις αναγκαίες αναπροσαρμογές και να δίνουν τις απαραίτητες οδηγίες και κατευθύνσεις.

Επιτήρηση μαθητών

Επιτήρηση μαθητών -Εφημερία

Για τα θέματα της επιτήρησης των μαθητών τηρούνται χωρίς καμία παρέκκλιση όσα αναφέρονται στο άρθρο 12 του Π.Δ. 79/2017, στην παράγραφο 18 του άρθρου 36 της με αριθμ.Φ.353.1/324/105657/Δ1/8-10-2002, (ΦΕΚ 1340, τ. Β΄) Υ.Α και στη με αρ. Φ.350/12/59201/Δ1/7-5-2008 εγκύκλιο του ΥΠ.Π.Ε.Θ.

Ο αριθμός των εφημερευόντων εκπαιδευτικών καθορίζεται σε σχέση με το χώρο επιτήρησης με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων.
Αντίγραφο του πρακτικού του συλλόγου διδασκόντων με τα ονόματα των εφημερευόντων, τα καθήκοντα και τις αρμοδιότητές τους αναρτάται στο γραφείο του Δ/ντή και των εκπαιδευτικών.
Για την επιτήρηση των μαθητών μέσα στην τάξη την ευθύνη έχει ο εκπαιδευτικός που διδάσκει τη συγκεκριμένη ώρα (Π.Δ. 79/2017, άρθρο 12, παρ. 9).

Επιτρέπεται η τοποθέτηση συστημάτων βιντεοεπιτήρησης στα σχολεία;

Δείτε το κατατοπιστικό έγγραφο του αυτοτελούς γραφείου νομικής υποστήριξης της Π.Δ.Ε. Κρήτης και την οδηγία 1/2011 της ΑΠΔΠΧ. 

Ζώνες εκπαιδευτικής προτεραιότητας (ΖΕΠ)

Ρυθμίσεις Ζωνών Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας (ΖΕΠ)

Σύμφωνα με τη με αριθμ. πρωτ. 131024/Δ1/08-08-2016 Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 2687/2016, τ. Β΄) με θέμα: «Ρυθμίσεις Ζωνών Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας (ΖΕΠ) – Ίδρυση Τάξεων Υποδοχής ΖΕΠ, Ενισχυτικών Φροντιστηριακών Τμημάτων ΖΕΠ και Δομών Υποδοχής για την Εκπαίδευση των Προσφύγων ΖΕΠ (Δ.Y.Ε.Π. ΖΕΠ) σε σχολικές μονάδες Π.Ε.» ορίζονται ως Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας (ΖΕΠ) όλες οι Περιφερειακές Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στις οποίες εντάσσονται σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, όπου δύνανται να λειτουργήσουν Τάξεις Υποδοχής ΖΕΠ (ΤΥ ΖΕΠ), Ενισχυτικά Φροντιστηριακά Τμήματα Ζ.Ε.Π (Εν. ΦΤ ΖΕΠ) και Δομές Υποδοχής για την Εκπαίδευση των Προσφύγων ΖΕΠ (Δ.Υ.Ε.Π ΖΕΠ) και θεσπίζονται οι διαδικασίες ίδρυσης και λειτουργίας των Δομών Υποδοχής για την Εκπαίδευση των Προσφύγων ΖΕΠ (Δ.Υ.Ε.Π. ΖΕΠ).
Η ίδρυση και λειτουργία των Τάξεων Υποδοχής ΖΕΠ και των Ενισχυτικών Φροντιστηριακών Τμημάτων ΖΕΠ έχει ως στόχο την συμμετοχική – ενεργητική και αποτελεσματική εκπαίδευση των μαθητών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης που δεν έχουν την απαιτούμενη γνώση της ελληνικής γλώσσας (Ρομά, Αλλοδαπών, Παλιννοστούντων, Προσφύγων, Ευάλωτων Κοινωνικών Ομάδων κτλ.), ώστε στη συνέχεια αυτοί να ενταχθούν στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα.
Η ίδρυση και λειτουργία των Δομών Υποδοχής για την Εκπαίδευση των Προσφύγων ΖΕΠ (Δ.Υ.Ε.Π ΖΕΠ) στοχεύει στην εκπαιδευτική στήριξη των παιδιών προσφύγων μέσω: της εκμάθησης των ελληνικών ως δεύτερης/ξένης γλώσσας της οργάνωσης προγραμμάτων, εκπαιδευτικών παρεμβάσεων και δραστηριοτήτων
Με βάση την με αριθμ. 43255/Δ2/16.03.2015 εγκύκλιο με θέμα: «Καταγραφή και αντιμετώπιση της μαθητικής διαρροής» οι Διευθυντές/Προϊστάμενοι των δημόσιων σχολείων συμπληρώνουν στο πληροφοριακό σύστημα myschool πεδία που αφορούν σε δημογραφικά στοιχεία (ιθαγένεια) και στοιχεία του οικογενειακού περιβάλλοντος ( επάγγελμα πατέρα ).

Ποιες σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας, ανά Περιφερειακή Διεύθυνση, δύνανται να λειτουργήσουν Τάξεις Υποδοχής ΖΕΠ;

Σας ενημερώνουμε ότι στο ΦΕΚ 3236/τ. Β΄/7-8-2018, δημοσιεύθηκαν οι σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας, ανά Περιφερειακή Διεύθυνση, στις οποίες δύνανται να λειτουργήσουν Τάξεις Υποδοχής ΖΕΠ.

Αναλυτική λίστα με τις σχολικές μονάδες

Υποβολή συνοπτικής έκθεσης λειτουργίας των ΤΥ ΖΕΠ από τους Δ/ντές σχολικών μονάδων

Οι Διευθυντές/-ντριες των σχολικών μονάδων υποβάλουν στους οικείους Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου, μέσω της οικείας Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, τις εκθέσεις που αφορούν στη λειτουργία των ΤΥ ΖΕΠ. Οι Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου, αφού αποδελτιώσουν τις εκθέσεις και κωδικοποιήσουν τις προτάσεις και τα προβλήματα, και υποβάλουν συνοπτική έκθεση λειτουργίας των ΤΥ ΖΕΠ στην Διεύθυνση Σπουδών Π.Ε. του ΥΠΠΕΘ. Διαβάστε σχετικά το έγγραφο με αρ. πρωτ. Φ1/89217/Δ1/4-6-2019 για την τρέχουσα σχολική χρονιά 2019-2020.

Ημερολόγιο σχολικής ζωής

Π.Δ. 79/2017 για το ημερολόγιο σχολικής ζωής

Από τους Δ/ντές και Προϊσταμένους των σχολικών μονάδων τηρείται το ημερολόγιο σχολικής ζωής, όπως ορίζεται από την παρ. 3 του κεφ. Γ του άρθρου 20 του Π.Δ. 79/2017. Πρόσβαση στο περιεχόμενο του συγκεκριμένου βιβλίου έχει το διδακτικό προσωπικό του σχολείου. Στο Ημερολόγιο σχολικής ζωής καταγράφονται με χρονολογική σειρά όλα τα στοιχεία, γεγονότα, συμβάντα που αναφέρονται στη σχολική ζωή και τη λειτουργία του σχολείου όπως εκδηλώσεις, συνεργασία με φορείς, έκτακτη απουσία εκπαιδευτικού, έκτακτη αλλαγή εφημερίας κ.λ.π.

Κακοποίηση Παιδιών

Τι κάνει εκπαιδευτικός ο οποίος, κατά την εκτέλεση του εκπαιδευτικού του έργου, με οποιονδήποτε τρόπο πληροφορείται ή διαπιστώνει ότι έχει ασκηθεί ενδοοικογενειακή βία σε μαθητή;

Σύμφωνα με το νόμο 3500/2006 – ΦΕΚ 232/Α’/24.10.2006

Για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας και άλλες διατάξεις.

Αρθρο 23

Υποχρεώσεις των εκπαιδευτικών

1. Εκπαιδευτικός της πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ο οποίος, κατά την εκτέλεση του εκπαιδευ­τικού του έργου, με οποιονδήποτε τρόπο πληροφορείται ή διαπιστώνει ότι έχει διαπραχθεί σε βάρος μαθητή έγκλημα ενδοοικογενειακής βίας, ενημερώνει, χωρίς καθυστέρηση, τον διευθυντή της σχολικής μονάδας.

Ο διευθυντής της σχολικής μονάδας ανακοινώνει, αμέσως, την αξιόποινη πράξη στον αρμόδιο εισαγγε­λέα, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 37 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, ή στην πλη­σιέστερη αστυνομική αρχή.

Την ίδια υποχρέωση έχουν οι εκπαιδευτικοί και οι διευ­θυντές των ιδιωτικών σχολείων, καθώς και οι υπεύθυνοι των πάσης φύσεως Μονάδων Προσχολικής Αγωγής.

2. Κατά την προδικασία και τη διαδικασία στο ακρο­ατήριο, ο διευθυντής της σχολικής μονάδας, ο οποίος ανακοίνωσε την αξιόποινη πράξη στις παραπάνω αρμό­διες αρχές, και ο εκπαιδευτικός, ο οποίος την πληρο­φορήθηκε ή τη διαπίστωσε, καλούνται να εξετασθούν ως μάρτυρες, μόνο αν η πληροφορία δεν αποδεικνύεται με οποιοδήποτε άλλο αποδεικτικό μέσο.

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε το Ευρετήριο Ισχύουσας Νομοθεσίας για την Κακοποίηση και Παραμέληση Παιδιών.

Κατ’ οίκον εργασίες

Κατ’οίκον εργασίες μαθητών

Το ζήτημα των κατ΄ οίκον εργασιών διασαφηνίζεται με τις με αριθμ. Φ.12/428/85241/Γ1/18-8-2003 και Φ.12/342/35602/Γ1/9-5-2005 εγκυκλίους του ΥΠ.Π.Ε.Θ με θέμα: «Κατ’ οίκον εργασίες».
Οι Σχολικοί Σύμβουλοι κατά τις επισκέψεις στα σχολεία ευθύνης τους, ενημερώνονται και δίνουν τις κατάλληλες οδηγίες στους εκπαιδευτικούς των σχολείων για τις κατ’ οίκον εργασίες, λαμβάνοντας υπόψη ότι πρέπει να αποφεύγεται το πλήθος των εργασιών, οι οποίες δε συμβάλλουν στην ποιοτική πρόσληψη της γνώσης, στην ανάπτυξη της κριτικής και δημιουργικής σκέψης και σίγουρα δεν υποβοηθούν τον μαθητή στην οικοδόμηση τόσο των κατώτερων (γνώση, κατανόηση, εφαρμογή) όσο και των ανώτερων (ανάλυση, σύνθεση, αξιολόγηση) βαθμίδων της γνωστικής ταξινομίας.
Επισημαίνεται ότι οι φωτοτυπημένες εργασίες πρέπει να περιορίζονται στις ελάχιστες απαραίτητες (επαναληπτικές-εμπεδωτικές κεφαλαίων).

Κ.Ε.Σ.Υ.

Ποιος είναι ο κανονισμός λειτουργίας των Κ.Ε.Σ.Υ. και ποια είναι τα καθήκοντα και οι αρμοδιότητες του προσωπικού τους;

Ο κανονισμός λειτουργίας των Κ.Ε.Σ.Υ. καθώς και τα καθήκοντα και οι αρμοδιότητες του προσωπικού τους περιγράφονται στο τεύχος Β΄ της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως με αρ. φύλλου 5614 και ημερομηνία δημοσίευσης 13-12-2018 (ΦΕΚ 5614/Β΄/13.12.2018) της με αριθμ. 211076/ΓΔ4/6-12-2018 Υπουργικής Απόφασης (ΑΔΑ:Ω23Σ4653ΠΣ-ΑΤΚ) με θέμα:«Ενιαίος Κανονισμός λειτουργίας των Κέντρων Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης (Κ.Ε.Σ.Υ.) και ειδικότερα καθήκοντα και αρμοδιότητες του προσωπικού τους». (Επισυνάπτεται το ανωτέρω ΦΕΚ).

Οδηγίες για παραπομπή μαθητή στο Κ.Ε.Σ.Υ.

Κινητά τηλέφωνα

Χρήση κινητών τηλεφώνων και ηλεκτρονικών συσκευών

Για τη χρήση κινητών τηλεφώνων και άλλων ηλεκτρονικών συσκευών μέσα στο χώρο του σχολείου ισχύει η με αριθμ. πρωτ. Φ.25/103373/Δ1/22-06-2018 εγκύκλιος του ΥΠ.Π.Ε.Θ με θέμα «Χρήση Κινητών Τηλεφώνων και Ηλεκτρονικών Συσκευών στις σχολικές μονάδες».

Λειτουργία σχολείων

Τρόπος κάλυψης έκτακτης απουσίας εκπαιδευτικού

Άρθρο 11

A. Ωρολόγιο Πρόγραμμα και κατανομή τάξεων Δημοτικού Σχολείου (ΠΔ 79/2017) 13. Σε περίπτωση έκτακτης απουσίας εκπαιδευτικού στο Δημοτικό Σχολείο το ωράριο αποχώρησης των μαθητών από το σχολείο δε διαφοροποιείται από το προβλεπόμενο, όπως αυτό ορίζεται στο εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα διδασκαλίας. Ο τρόπος κάλυψης έκτακτης απουσίας εκπαιδευτικού αποφασίζεται από τον Σύλλογο  Διδασκόντων και καταγράφεται στο Βιβλίο Πράξεων του Συλλόγου Διδασκόντων στην πρώτη συνεδρίαση του σχολικού έτους και δύναται να τροποποιείται κατά περίπτωση όταν κρίνεται αναγκαίο. Η απόφαση υλοποιείται από τον Διευθυντή της σχολικής μονάδας.

Έναρξη ημερήσιου προγράμματος-προσέλευση μαθητών

Άρθρο 18 Έναρξη Ημερήσιου Προγράμματος /Προσέλευση – Αποχώρηση μαθητών

Ασφάλεια μαθητών (ΠΔ 79/2017)

Α. Νηπιαγωγεία

1. Το καθημερινό ημερήσιο σχολικό πρόγραμμα αρχίζει με την προσέλευση των νηπίων-προνηπίων στο χώρο του σχολείου την ώρα που προβλέπεται στο ΕΩΠ (8:15 – 8:30).

Οι εκπαιδευτικοί των νηπιαγωγείων παραλαμβάνουν τους μαθητές στην είσοδο της/των τάξης/τάξεων του νηπιαγωγείου και οι γονείς-συνοδοί αποχωρούν. Κατά τη διάρκεια του χρόνου της προσέλευσης των νηπίων/προνηπίων δεν παρευρίσκεται χωρίς άδεια στο χώρο

του σχολείου κανείς εκτός των μαθητών και των εκπαιδευτικών. Πριν από την έναρξη των μαθημάτων πραγματοποιείται κοινή προσευχή των νηπίων-προνηπίων και του διδακτικού προσωπικού. Η συμμετοχή των μαθητών άλλου δόγματος στην κοινή προσευχή δεν είναι

υποχρεωτική. Η ασφαλής προσέλευση και αποχώρηση των μαθητών του νηπιαγωγείου γίνεται με ευθύνη των γονέων / κηδεμόνων, οι οποίοι έχουν υπογράψει σχετική υπεύθυνη δήλωση όπου αναφέρονται τα πρόσωπα που συνοδεύουν τους μαθητές.

2. Με σκοπό να εξασφαλίζεται η ασφάλεια των νηπίων-προνηπίων και να αποτρέπεται η αναίτια είσοδος και έξοδος αυτών από τον προαύλιο χώρο του σχολείου, καθώς και η είσοδος ατόμων που ουδεμία σχέση έχουν με τη λειτουργία του οι θύρες εισόδου-εξόδου

στο χώρο του σχολείου παραμένουν κλειστές κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του με ευθύνη των Διευθυντών ή Προϊσταμένων των νηπιαγωγείων. Κανένα άτομο πλην των εκπαιδευτικών δε μπορεί να παραμένει εντός του σχολικού χώρου κατά τη διάρκεια λειτουργίας της σχολικής μονάδας, συμπεριλαμβανομένων και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, ανεξάρτητα αν τους έχει διατεθεί ή όχι ειδικός χώρος για τις συνεδριάσεις τους.

Β. Δημοτικά

1. Το καθημερινό ημερήσιο σχολικό πρόγραμμα αρχίζει με την προσέλευση των μαθητών στο χώρο του σχολείου την ώρα που προβλέπεται στο ΕΩΠ (8:00 – 8:15). Στο Δημοτικό Σχολείο οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί εφημερίας υποδέχονται τους μαθητές στην είσοδο του σχολείου

και οι γονείς-συνοδοί αποχωρούν. Κατά τη διάρκεια του χρόνου της προσέλευσης των μαθητών δεν παρευρίσκεται χωρίς άδεια στο χώρο του σχολείου κανείς εκτός των μαθητών και των εκπαιδευτικών. Την ώρα που προβλέπεται στο ΕΩΠ, μετά το ηχητικό σήμα (κουδούνι), με ευθύνη των εφημερευόντων κλείνει η είσοδος και οι μαθητές συγκεντρώνονται κατά τμήματα ή τάξεις στον προκαθορισμένο χώρο και τα τμήματα ή τις τάξεις επιτηρούν οι διδάσκοντες σε αυτά την 1η διδακτική ώρα.

Πριν από την έναρξη των μαθημάτων πραγματοποιείται κοινή προσευχή των μαθητών και του διδακτικού προσωπικού στο προαύλιο του σχολείου με ευθύνη των εκπαιδευτικών που εφημερεύουν. Η συμμετοχή των μαθητών άλλου δόγματος στην κοινή προσευχή δεν είναι

υποχρεωτική. Ο Διευθυντής του σχολείου ή ο αναπληρωτής του ή διδάσκων εκπροσωπώντας τον Σύλλογο Διδασκόντων προβαίνει σε πιθανές ανακοινώσεις-οδηγίες

που αφορούν στην εύρυθμη λειτουργία του σχολείου και στη μαθητική ζωή της συγκεκριμένης μέρας ή και σε γενικότερα θέματα.

2. Μετά το πέρας της πρωινής συγκέντρωσης οι μαθητές κατά τμήματα και οργανωμένα κατευθύνονται στις αίθουσές τους συνοδεία των εκπαιδευτικών που διδάσκουν την 1η ώρα. Με τη λήξη των μαθημάτων σύμφωνα με το ωρολόγιο πρόγραμμα, οι μαθητές κατά τμήματα και οργανωμένα κατευθύνονται στην έξοδο του σχολείου συνοδεία των εκπαιδευτικών που διδάσκουν την τελευταία διδακτική ώρα.

3. Με σκοπό να εξασφαλίζεται η ασφάλεια των μαθητών και να αποτρέπεται η αναίτια είσοδος και έξοδος αυτών από τον προαύλιο χώρο του σχολείου, καθώς και η είσοδος ατόμων που ουδεμία σχέση έχουν με τη λειτουργία του, οι θύρες εισόδου-εξόδου στο χώρο του σχολείου παραμένουν κλειστές κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του με ευθύνη των Διευθυντών ή Προϊσταμένων των δημοτικών σχολείων. Κανένα άτομο πλην των εκπαιδευτικών δε μπορεί να παραμένει εντός του σχολικού χώρου κατά τη διάρκεια λειτουργίας της σχολικής μονάδας, συμπεριλαμβανομένων και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, ανεξάρτητα αν τους έχει διατεθεί ή όχι ειδικός χώρος για τις συνεδριάσεις τους.

Ενημέρωση μαθητών για το περιεχόμενο ανακοινώσεων / προσκλήσεων

Το περιεχόμενο ανακοινώσεων, προσκλήσεων καθώς και κάθε εκπαιδευτικού υλικού, έντυπου και ηλεκτρονικού, το οποίο προέρχεται από διάφορους οργανισμούς, οργανώσεις, φορείς ή ιδιώτες, δεν ανακοινώνεται στους μαθητές χωρίς τη σχετική έγκριση από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΠ.Π.Ε.Θ., σύμφωνα με τη με αριθμ. 144456/Γ2/20-12-2005 εγκύκλιο.

Αντιμετώπιση δυσεπίλυτων θεμάτων

Για κάθε θέμα που παρουσιάζεται στα σχολεία και δεν επιλύεται σύμφωνα με όσα προαναφέρθηκαν, θα ενημερώνεται άμεσα ο Περιφερειακός Δ/ντής Π.Ε & Δ.Ε και ο Προϊστάμενος Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Π.Ε από τους Σχολικούς Συμβούλους και τους Δ/ντές Π.Ε, οι οποίοι και θα δίνουν σχετικές οδηγίες για την αντιμετώπισή του.

Μπορεί ο Σύλλογος Διδασκόντων ή ο/η Διευθυντής/ντρια / Προϊστάμενος/νη ή ένας/μία εκπαιδευτικός να ζητήσουν από τους μαθητές ενός τμήματος ή και ολόκληρης της Σχολικής Μονάδας να μην προσέλθουν στο Σχολείο; (π.χ. Επειδή πήγαν εκδρομή την προηγούμενη μέρα και επέστρεψαν αργά ή επειδή θα λείπει με άδεια ο/η εκπαιδευτικός του τμήματος κ.ά.)

Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει το παραπάνω. Οι έχοντες την αρμοδιότητα να κλείσουν ένα τμήμα ή ολόκληρη τη Σχολική Μονάδα αναφέρονται παρακάτω:

(Άρθρο 4 του Π.Δ. 79/2017)

Διακοπή μαθημάτων λόγω εκτάκτων αναγκών

1. Τα μαθήματα στα νηπιαγωγεία και στα δημοτικά σχολεία μπορεί να διακοπούν μέχρι δεκαπέντε (15) εργάσιμες ημέρες για αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών ή απρόβλεπτων καταστάσεων και γεγονότων, όπως ακραία καιρικά φαινόμενα, φυσικές καταστροφές, με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ή του οικείου Αντιπεριφερειάρχη αν πρόκειται για σχολικές μονάδες που ανήκουν στην ίδια περιφερειακή ενότητα.

2. Διακοπή μαθημάτων πέραν των δεκαπέντε (15) εργάσιμων ημερών είναι δυνατή μόνο με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και για τις αιτίες της προηγούμενης παραγράφου.   

3. Αν τα σχολεία δεν λειτουργήσουν για διάστημα μεγαλύτερο των δεκαπέντε (15) εργάσιμων ημερών, το διδακτικό έτος μπορεί να παραταθεί για αντίστοιχο ή μικρότερο χρονικό διάστημα με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

4. Τα μαθήματα στα νηπιαγωγεία και στα δημοτικά σχολεία μπορεί να διακοπούν μέχρι τρεις (3) συνεχόμενες εργάσιμες ημέρες με απόφαση του οικείου Δημάρχου, εφόσον πρόκειται για σχολικές μονάδες που ανήκουν στον ίδιο δήμο και συντρέχουν συνθήκες που καθιστούν δυσχερή την πρόσβαση και την παραμονή των μαθητών στο σχολείο.

Ποιο πρωτόκολλο εφαρμόζεται κατά τη παραλαβή-παράδοση σχολικής μονάδας;

Το Πρωτόκολλο παραλαβής-παράδοσης σχολικής μονάδας συντάσσεται σε 4 αντίγραφα, για να πάρουν από ένα ο παραδούς και ο παραλαβών, ένα να σταλεί στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας και ένα να παραμείνει στο Αρχείο του Σχολείου. Επισυνάπτεται σχετικό υπόδειγμα:

ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ – ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ

Λήξη σχολικού έτους

Κλείσιμο Βιβλίων σχολικής μονάδας

  • Με τη λήξη κάθε ημερολογιακού έτους: Κλείσιμο Βιβλίου Πρωτοκόλλου Αλληλογραφίας

Σύμφωνα με το Π.Δ. 79/2017 (ΦΕΚ,Α,109), άρθρο 20 (Κεφ. Α, § 13, για τα Νηπιαγωγεία & κεφ. Β, § 14, για τα Δημοτικά Σχολεία), με τη λήξη κάθε ημερολογιακού έτους τα μοναδικά Βιβλία που κλείνονται είναι τα Βιβλία Πρωτοκόλλου Αλληλογραφίας (κοινό και εμπιστευτικό) και αρχίζουν εκ νέου με α/α 1, για το νέο ημερολογιακό έτος.

Ενδεικτικά, το κλείσιμο μπορεί να γίνει με το παρακάτω κείμενο μετά την τελευταία εγγραφή του απερχόμενου ημερολογιακού έτους:

Κλείνεται το παρόν Βιβλίο (κοινού ή εμπιστευτικού) Πρωτοκόλλου Αλληλογραφίας με τελευταίο α/α  (εδώ γράφουμε τον τελευταίο αριθμό πρωτοκόλλου που δώσαμε), σήμερα 31/12/2017 (ή 8/1/2018).

Ο/Η Διευθυντής/ντρια –  Η/Ο Προϊσταμένη/ος

Στρογγυλή σφραγίδα και υπογραφή

(Υπηρεσιακό Σημείωμα 08-01-2018 Δ/ντή ΠΕ Μεσσηνίας με θέμα: “Κλείσιμο Βιβλίων με τη λήξη του ημερολογιακού έτους”)

  • Στις 31 Αυγούστου ή 1η Σεπτεμβρίου: Κλείσιμο Βιβλίου Πιστοποιητικών Σπουδών, Ημερολόγιο Σχολικής Ζωής, Βιβλίο Πράξεων Συλλόγου Διδασκόντων, Βιβλίο Πράξεων Σχολικού Συμβουλίου

Στις 31 Αυγούστου ή 1 Σεπτεμβρίου, λόγω των θερινών Διακοπών. (Π.Δ. 79, αρθρ. 20,  Κεφ. Α, § 13, για τα Νηπιαγωγεία & κεφ. Β, § 14, για τα Δημοτικά Σχολεία), γίνεται το κλείσιμο των παρακάτω Βιβλίων του Σχολείου με απόφαση του Δ/ντή- ντριας ή του/της Προϊστάμενου/νης της Σχολικής μονάδας

α) Βιβλίο Πιστοποιητικών Σπουδών (Μόνο τα Δημοτικά Σχολεία)

β) Ημερολόγιο Σχολικής Ζωής

γ) Βιβλίο Πράξεων Συλλόγου Διδασκόντων

δ) Βιβλίο Πράξεων Σχολικού Συμβουλίου

Μεταφορά μαθητών

Ποιο ΦΕΚ ισχύει για τη μεταφορά μαθητών;

Ισχύει το ΦΕΚ με αρ. 4217/τ.Β΄/26-09-2018 με θέμα: “Μεταφορά μαθητών δημόσιων σχολείων από τις Περιφέρειες”.

Διευκρινίσεις σχετικά με τη μεταφορά μαθητών

Μοριοδότηση σχολείων

Τι μόρια παίρνω με βάση τη σχολική μονάδα της Μεσσηνίας που υπηρετώ;

Η απόφαση για την αναμοριοδότηση σχολικών μονάδων έχει σταλεί στο Εθνικό Τυπογραφείο κι αναμένεται να δημοσιευθεί σε ΦΕΚ.

Το τμήμα της σχετικής Υ. Α. που αφορά τη Μεσσηνία σε μορφή pdf

Νοσηλευτές και Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό

Ποια είναι τα καθήκοντα και οι αρμοδιότητες των κλάδων ΠΕ25 Σχολικών Νοσηλευτών και του κλάδου ΔΕ01 Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού;

Ενημερωθείτε από το ΦΕΚ 2038 τ.Β΄/5-6-2018 σχετικά με τα Καθήκοντα και αρμοδιότητες των κλάδων ΠΕ25-Σχολικών Νοσηλευτών και του κλάδου ΔΕ01 Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού στα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Γενικής και Επαγγελματικής εκπαίδευσης.

Ξένες γλώσσες

Διδασκαλία 2ης ξένης γλώσσας

Για τη διδασκαλία της 2ης ξένης γλώσσας ισχύουν: η με αριθμ. Φ.52/63/12873/Γ1/6-2-2012 (ΦΕΚ 253, τ.Β’), (ΑΔΑ: Β4439- ΩΞ1), όπως τροποποιήθηκε με τη με αριθμ. Φ12/657/70691/26-04-2016/Δ1 Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 1324 τ.Β’/11-05-2016), καθώς και η 87888/Δ1/30-05-2016 Εγκύκλιος του ΥΠ.Π.Ε.Θ.
Οι ανωτέρω θα τηρηθούν χωρίς καμία παρέκκλιση και την ευθύνη για την τήρησή τους θα την έχει τόσο ο Δ/ντής Εκπ/σης όσο και ο Δ/ντής του σχολείου.

Ολοήμερο πρόγραμμα

Λειτουργία Ολοήμερου Προγράμματος

α. Στα 6/θέσια και άνω δημοτικά σχολεία ο ελάχιστος αριθμός για τη λειτουργία του Ολοήμερου Προγράμματος (1η, 2η, 3η ώρα) είναι 14 φοιτώντες μαθητές. Στις σχολικές μονάδες οι οποίες λειτουργούν ως 4/θέσιες και 5/θέσιες ο ελάχιστος αριθμός μαθητών για τη λειτουργία του Ολοήμερου Προγράμματος (1η, 2η, 3η ώρα) ορίζεται στους 10 φοιτώντες μαθητές. Όταν ο αριθμός των μαθητών που φοιτούν στο Ολοήμερο Πρόγραμμα είναι χαμηλότερος των 14 φοιτώντων μαθητών σε 6/θέσια και άνω δημοτικά σχολεία ή είναι χαμηλότερος των 10 φοιτώντων μαθητών σε 4/θέσια και 5/θέσια δημοτικά σχολεία, τότε με απόφαση του οικείου Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης αναστέλλεται η λειτουργία του τμήματος. Εντός του πρώτου πενθημέρου κάθε μήνα, με ευθύνη του/της Δ/ντή-Δ/ντριας της σχολικής μονάδας, συντάσσεται και αποστέλλεται στην οικεία Διεύθυνση αναλυτική κατάσταση φοιτώντων μαθητών στο Ολοήμερο Πρόγραμμα, η οποία κοινοποιείται και στον οικείο Σχολικό Σύμβουλο.


β. Στον Ενιαίο Τύπο Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου δεν προβλέπεται ορισμός ενός εκπαιδευτικού ως υπεύθυνου ολοήμερου, αλλά ορίζεται ανά ημέρα ο εκπαιδευτικός που θα φέρει την ευθύνη λειτουργίας του ολοήμερου προγράμματος. Η ημερήσια ευθύνη λειτουργίας του Ολοήμερου Προγράμματος δύναται να ανατίθεται στο σύνολο των εκπαιδευτικών, καθώς και στον/στην Δ/ντή-Δ/ντρια του σχολείου.


γ. Με απόφαση και σχετική πράξη του Συλλόγου Διδασκόντων, ύστερα από εισήγηση του/της Δ/ντή-Δ/ντριας του σχολείου, ορίζονται: α) οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι διδάσκουν και συμπληρώνουν το υποχρεωτικό διδακτικό τους ωράριο στο Ολοήμερο Πρόγραμμα και β) ανά ημέρα, ο εκπαιδευτικός που θα φέρει την ευθύνη λειτουργίας του Ολοήμερου Προγράμματος.

δ. Στο Ολοήμερο Πρόγραμμα καθημερινά και για 1 διδακτική ώρα εντάσσεται το γνωστικό αντικείμενο της Μελέτης–Προετοιμασίας το οποίο ανατίθεται σε εκπαιδευτικούς του κλάδου ΠΕ70. Στο Ολοήμερο Πρόγραμμα καθημερινά και για 1 διδακτική ώρα εντάσσεται επιλεγόμενο διδακτικό αντικείμενο από τα αναφερόμενα: Τ.Π.Ε., Αγγλικά, Αθλητισμός, Εικαστικά, Μουσική, Θεατρική Αγωγή και Πολιτιστικοί Όμιλοι Δραστηριοτήτων. Το διδακτικό αντικείμενο των Πολιτιστικών Ομίλων Δραστηριοτήτων δύναται να ανατίθεται στο σύνολο των εκπαιδευτικών για συμπλήρωση του υποχρεωτικού διδακτικού ωραρίου.

ε. Επιπροσθέτως, για τη λειτουργία του ολοήμερου προγράμματος ισχύουν όσα αναφέρονται στην με αριθμ. Φ12/657/70691/Δ1/26-04-2016 ΥΑ (ΦΕΚ 1324/2016, τ. Β’) και στις με αριθμ. 87776/Δ1/30-5-2016 «Προγραμματισμός λειτουργίας του Ολοήμερου Προγράμματος των Ενιαίου Τύπου Ολοήμερων Δημοτικών Σχολείων και των Ολοήμερων Νηπιαγωγείων για το σχολικό έτος 2016-2017» και 92813/Δ1/06-06-2016 «Ενέργειες προγραμματισμού του εκπαιδευτικού έργου για το σχολικό έτος 2016-2017» εγκυκλίους του ΥΠ.Π.Ε.Θ.

Ομάδες σχολείων

Ποιες ομάδες δημοτικών σχολείων ορίζονται στο νομό Μεσσηνίας σύμφωνα με το άρθρο 48, παρ. 2 του Ν.4547/2018;

Ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, έχοντας υπόψη την παρ. 2, του άρθρου 48 του Ν. 4547/2018, καθορίζει τις παρακάτω ομάδες όμορων Δημοτικών Σχολείων:

1η Ομάδα
1ο Καλαμάτας, 2ο Καλαμάτας, 3ο Καλαμάτας, 5ο Καλαμάτας, 9ο Καλαμάτας,
2η Ομάδα
4ο Καλαμάτας, 8ο Καλαμάτας, 11ο Καλαμάτας, 19ο Καλαμάτας, 24ο Καλαμάτας
3η Ομάδα
6ο Καλαμάτας, 13ο Καλαμάτας, 14ο Καλαμάτας, 17ο Καλαμάτας, Λεΐκων, Εκπαιδευτήρια Μπουγά
4η Ομάδα
7ο Καλαμάτας, 10ο Καλαμάτας, 18ο Καλαμάτας, 12ο Καλαμάτας, 21ο Καλαμάτας
5η Ομάδα
22ο Καλαμάτας, 1ο Ειδικό Καλαμάτας, 1ο Δυτ. Μάνης, Κάμπου, Παραλίας Βέργας
6η Ομάδα
16ο Καλαμάτας, Άριος, Αρφαρών, Ασπροχώματος, Θουρίας, Πλατέος, Σπερχογείας
7η Ομάδα
1ο Μεσσήνης, 2ο Μεσσήνης, 3ο Μεσσήνης, Αριστομένη, Βαλύρας, Εύας Ανδρούσας, Τρικόρφου
8η Ομάδα
Διαβολιτσίου, Δωρίου, Κοπανακίου, Μελιγαλά, Μερόπης
9η Ομάδα
1ο Κυπαρισσίας, 2ο Κυπαρισσίας, 3ο Κυπαρισσίας, 1ο Φιλιατρών, 2ο Φιλιατρών, 3ο Φιλιατρών, Ειδικό Φιλιατρών
10η Ομάδα
1ο Γαργαλιάνων, 2ο Γαργαλιάνων, 1ο Χώρας, 2ο Χώρας, Πύργου Τριφυλίας, Βλαχόπουλου, Χατζή
11η Ομάδα
1ο Πύλου, 2ο Πύλου, Μεθώνης, Χανδρινού, Καλλιθέας, Στενωσιάς
12η Ομάδα
Κορώνης, Λογγά, Πεταλιδίου, Χαρακοπιού, Φοινικούντας

Επισυνάπτονται:

1) H σχετική απόφαση του Διευθυντή Π.Ε. Μεσσηνίας στο έγγραφο υπ’ αρ. πρωτ. 11430/31-12-2018

2) Η Παρ.2 του Άρθρου 48 του Νόμου 4547/2018.

Σεισμικός κίνδυνος

Ποιο σχέδιο μνημονίου ενεργειών εφαρμόζεται για τη διαχείριση του σεισμικού κινδύνου σχολικής μονάδας;

Παρακάτω παρατίθεται ένα σχέδιο από τη Διεύθυνση Κοινωνικής Αντισεισμικής Άμυνας Τμήμα Εκπαίδευσης – Ενημέρωσης:

ΣΧΕΔΙΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ

Σημαιοφόροι

Επιλογή Σημαιοφόρων

Descr

Άρθρο 3 Διακοπές, Αργίες και Εορταστικές εκδηλώσεις  (ΠΔ 79/2017)  

5. Σημαιοφόροι, παραστάτες και υπεύθυνοι για την κατάθεση στεφάνου ορίζονται μαθητές της ΣΤ΄ τάξης. Σημαιοφόροι ορίζονται δύο μαθητές της ΣΤ’ τάξης, o ένας για το χρονικό διάστημα μέχρι 31 Ιανουαρίου και o άλλος από 1η Φεβρουαρίου μέχρι το τέλος του διδακτικού έτους. Η επιλογή σημαιοφόρων, παραστατών και υπευθύνων κατάθεσης στεφάνου πραγματοποιείται με κλήρωση ανάμεσα στο σύνολο των μαθητών της τάξης. Η κλήρωση διενεργείται παρουσία του συνόλου των μαθητών της ΣΤ΄ τάξης με ευθύνη του διευθυντή της σχολικής μονάδας ή του νόμιμου αναπληρωτή του και συντάσσεται σχετικό πρακτικό Συλλόγου Διδασκόντων. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και

Θρησκευμάτων καθορίζεται ο τρόπος επιλογής σημαιοφόρων, παραστατών και των υπευθύνων κατάθεσης στεφάνου, εφόσον στη ΣΤ΄ τάξη λειτουργούν περισσότερα

του ενός (1) τμήματα, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα για την εφαρμογή της παρούσας παραγράφου.

Τι ισχύει για την επιλογή σημαιοφόρων, παραστατικών και υπευθύνων κατάθεσης στεφάνου;

Ενημερωθείτε σχετικά με την επιλογή σημαιοφόρων από την Υπουργική Απόφαση στο έγγραφο υπ’ αρ. πρωτ. Φ.10/ΦΜ/151306/Δ1/13-9-2017 του ΥΠ.ΠΕΘ με θέμα “Επιλογή σημαιοφόρων, παραστατών και υπευθύνων κατάθεσης στεφάνου”.

Συστεγαζόμενα σχολεία

Ολοήμερο πρόγραμμα και συστεγαζόμενα σχολεία

Στα συστεγαζόμενα σχολεία όπου ο αριθμός μαθητών του Ολοήμερου Προγράμματος είναι μικρός, με απόφαση του οικείου Διευθυντή Π.Ε., συγκροτούνται κοινά τμήματα:
α) Πρόωρης Υποδοχής και
β) Ολοήμερου Προγράμματος
Οι Σύλλογοι Διδασκόντων των συστεγαζόμενων σχολείων συνεδριάζουν και ορίζουν από κοινού υπευθύνους Ολοήμερου Προγράμματος, καθώς και υπεύθυνο Πρόωρης Υποδοχής στην περίπτωση κοινού τμήματος. Σε περίπτωση διαφωνίας, η λύση δίνεται με την παρέμβαση του Σχολικού Συμβούλου και του Διευθυντή Π.Ε.

Σχολικά γεύματα

Σε ποια νομοθεσία βασίζεται ο θεσμός των σχολικών γευμάτων;

Ενημερωθείτε σχετικά από το ΦΕΚ 3508/τ.Β΄/21-08-2018 με θέμα: “Επέκταση του προγράμματος «Σχολικά Γεύματα» και τροποποίηση της αριθμ. Φ.14/ΦΜ/48617/Δ1/21-3-2017 (ΦΕΚ 1115 Β΄/31-3-2017) υπουργικής απόφασης και της αριθμ. Φ.14/ΦΜ/42448/Δ1/14-3-2018 (ΦΕΚ 1022 Β΄/21-3-2018) υπουργικής απόφασης.” 

Πως υλοποιείται το πρόγραμμα “Σχολικά Γεύματα”;

Ενημερωθείτε σχετικά από το έγγραφο υπ’ αρ. πρωτ. Φ.14/ΦΜ/156364/Δ1/20-9-2018 του ΥΠ.Π.Ε.Θ. καθώς και από τις διευκρινίσεις που δίνονται στο έγγραφο υπ’ αρ. πρωτ. Φ.14/ΦΜ/158652 /Δ1/24-9-2018 του ΥΠ.Π.Ε.Θ..

Σε ποιους απευθύνονται τα σχολικά γεύματα και μέχρι πότε μπορεί κάποιος να δηλώσει τη συμμετοχή του;

Διαβάστε σχετικά την επιστολή της 12-11-2018 του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων & Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ).

Τι γίνεται με τα σχολικά γεύματα σε περίπτωση που δεν ανοίξουν τα σχολεία λόγω καιρικών συνθηκών;

Διαβάστε σχετικά την επιστολή της 09-01-2019 του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων & Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ).

Σχολικές εκδηλώσεις

Ερωτήματα σχετικά με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών σε σχολικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες

(ΥΠΕΠΘ – Γ1/1133/9.10.97)

Με αφορμή ερωτήματα που υποβάλλονται σχετικά με τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών σε σχολικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες σας κάνουμε γνωστά τα ακόλουθα:

  1. Η ανάθεση των καθηκόντων στους εκπαιδευτικούς γίνεται με απόφαση του συλλόγου διδασκόντων, αφού ληφθούν υπόψη η ειδικότητά τους και οι ιδιαίτερες γνώσεις τους, ώστε η υπηρεσία που τους ανατίθεται να έχει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Με αυτό το δεδομένο η συνοδεία των μαθητών σε ξενόγλωσση βιβλιοθήκη ανατίθεται στον εκπαιδευτικό της αγγλικής γλώσσας, σε θέατρο στον δάσκαλο της τάξης που διδάσκει τη θεατρική αγωγή, στις παρελάσεις και σε αθλητικούς αγώνες στον εκπ/κό φυσικής αγωγής κ.λ.π.
  2. Όταν οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται ημέρα επίσημης αργίας (π.χ. παρέλαση ανήμερα εθνικής εορτής) οι εκπ/κοί ειδικοτήτων προσφέρουν σε ένα σχολείο υπηρεσία, που είναι αυτό της οργανικής τους θέσης. Εξαίρεση αποτελούν οι εκπ/κοί Φυσ. Αγωγής που συνοδεύουν μαθητές σε παρελάσεις και διδάσκουν περίπου τον ίδιο αριθμό ωρών σε δύο σχολεία, οπότε στις 28 Οκτωβρίου συνοδεύουν τους μαθητές του ενός και στις 25 Μαρτίου του άλλου σχολείου. Σε περίπτωση όμως, που διδάσκουν πάνω από τα 2/3 των ωρών τους σε ένα σχολείο, τότε στις παρελάσεις συνοδεύουν και στις δύο εθνικές εορτές τους μαθητές του σχολείου αυτού. Τα αναφερόμενα στους εκπαιδευτικούς φυσικής αγωγής ισχύουν και για τους εκπ/κούς μουσικής, οι οποίοι παρουσιάζουν τα τραγούδια στις σχολικές γιορτές.
  3. Όταν οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σε ημέρα που δεν είναι επίσημη αργία, (π.χ. σχολική εορτή την παραμονή της 28ης Οκτωβρίου και της 25ης Μαρτίου ή Χριστουγεννιάτικη εορτή στις 23 Δεκεμβρίου) οι εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων παρευρίσκονται και παίρνουν μέρος στο σχολείο που διδάσκουν τις περισσότερες ώρες την ημέρα αυτή. Σε περίπτωση που την ημέρα αυτή διδάσκουν τον ίδιο αριθμό ωρών σε δύο σχολεία, τότε παρευρίσκονται στο σχολείο της οργανικής τους θέσης. Ειδικά όμως για τους εκπ/κούς φυσ. αγωγής και μουσικής εξακολουθούν να ισχύουν οι προηγούμενες παράγραφοι.
  4. Από την αρχή του σχολικού έτους τα όργανα διοίκησης των εμπλεκομένων σχολείων, σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων, ρυθμίζουν τον τρόπο συμμετοχής των εκπ/κών αυτών σε όλες τις σχολικές εκδηλώσεις. Επομένως τα αναφερόμενα στις παραπάνω παραγράφους 1 και 2 εφαρμόζονται στις σπάνιες περιπτώσεις κατά τις οποίες παρουσιάζονται διαφωνίες.
  5. Για τους αποσπασμένους ή τους αναπληρωτές εκπ/κούς ως σχολείο οργανικής θέσης λογίζεται αυτό της αρχικής τους τοποθέτησης.

Σχολική τσάντα

Μεταφορά σχολικής τσάντας μαθητών

Για το θέμα της μεταφοράς της σχολικής τσάντας των μαθητών του δημοτικού σχολείου, ισχύουν τα αναφερόμενα στη με αρ. Φ.7/531/129567/Γ1/15-10-2010 εγκύκλιο του ΥΠ.Π.Ε.Θ.

Κάθε πότε παραμένουν τα σχολικά βιβλία στο σχολείο;

Η απάντηση δίνεται στο ΦΕΚ 6014/τ.Β΄/31-12-2018 αρ. 1.

Τίτλοι σπουδών

Απώλεια τίτλων σπουδών

Για την έκδοση αποδεικτικών απολύσεως ή πιστοποιητικών σπουδών, εξαιτίας της απώλειας αντίστοιχων «τίτλων σπουδών» ισχύει η με αριθμ. 116153/Γ2/17-10-2007 εγκύκλιος του ΥΠ.Π.Ε.Θ.

Τμήματα

Κατανομή τμημάτων

Η αναλογία μαθητών ανά εκπαιδευτικό σε σχολικές μονάδες Π.Ε προβλέπεται στις Φ.3/897/97652/Γ1/25-9-2006, (ΦΕΚ1507/2006,τ.Β΄) και Φ.12/622/129803/Γ1/16-9-2013 (ΦΕΚ 2451,τ.Β΄) Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις των Υπουργών Οικονομικών-Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων. Στα δημοτικά σχολεία κάθε διδακτικό αντικείμενο διδάσκεται αποκλειστικά από έναν/μία εκπαιδευτικό του κλάδου ΠΕ70 ή από έναν/μία εκπαιδευτικό της αντίστοιχης ειδικότητας όταν πρόκειται για τα μαθήματα των ειδικοτήτων που προβλέπονται στο ισχύον ωρολόγιο πρόγραμμα. Εξαίρεση αποτελούν τα διδακτικά αντικείμενα της Αισθητικής Αγωγής (Εικαστικά – Μουσική-Θεατρική Αγωγή) και η Ευέλικτη Ζώνη-Βιωματικές Δράσεις τα οποία μπορούν να ανατίθενται σε περισσότερους από έναν/μία εκπαιδευτικούς. Μετά από απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων, υπεύθυνος/-η τμήματος ορίζεται ο/η εκπαιδευτικός του κλάδου ΠΕ70 του τμήματος. Προτείνεται ως παιδαγωγικά ορθό ο χρόνος ανάληψης τμήματος από εκπαιδευτικό να μην υπερβαίνει τη συνεχόμενη διετία. Η ανάληψη του ίδιου τμήματος από εκπαιδευτικό για τρίτη συνεχόμενη χρονιά γίνεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, μετά από απόφαση του συλλόγου διδασκόντων παιδαγωγικά τεκμηριωμένη και με τη σύμφωνη γνώμη του Σχολικού Συμβούλου. Επισημαίνεται ότι δεν επιτρέπεται η ανάληψη τμήματος από τον ίδιο εκπαιδευτικό πέραν της τριετίας, συνεχόμενης ή μη.
Συνιστάται να αποφεύγεται η κατ’ εξακολούθηση ανάληψη των ίδιων τάξεων ή κύκλου τάξεων (π.χ. Α’ – Β’ Δημοτικού) από τον ίδιο εκπαιδευτικό.
Συνιστάται, επίσης, στους εκπαιδευτικούς για παιδαγωγικούς και λόγους δεοντολογίας να μην αναλαμβάνουν τμήματα στα οποία φοιτούν τα τέκνα τους.
Ο Σύλλογος Διδασκόντων, με σχετική απόφασή του, καθορίζει τα κριτήρια για την κατανομή τμημάτων και τάξεων, λαμβάνοντας υπόψη τις επιμέρους ιδιαιτερότητες της σχολικής μονάδας. Η υπηρεσιακή κατάσταση των εκπαιδευτικών (π.χ. χρόνια υπηρεσίας, οργανικά τοποθετημένος/-η, αναπληρωτής/-τρια, αποσπασμένος/-η,) δεν μπορεί να αποτελεί κριτήριο για την κατανομή των τμημάτων και των τάξεων ανάμεσα στα μέλη του εκπαιδευτικού προσωπικού.

Υπεύθυνος Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών

Ποια είναι τα κριτήρια και η διαδικασία επιλογής και τοποθέτησης των Υπευθύνων Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης και ποια είναι τα καθήκοντα και οι αρμοδιότητές τους;

Οι απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα βρίσκονται στο ΦΕΚ 5919/τ.Β΄/31-12-2018.

Υπεύθυνος Φυσικής Αγωγής και Σχολικού Αθλητισμού

Ποια είναι τα κριτήρια και η διαδικασία επιλογής και τοποθέτησης των Υπευθύνων Φυσικής Αγωγής και Σχολικού Αθλητισμού των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης και ποια είναι τα καθήκοντα και οι αρμοδιότητές τους;

Οι απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα βρίσκονται στο ΦΕΚ 5933/τ.Β’/31-12-2018.

Φαρμακευτική αγωγή μαθητών εντός σχολείου

Φαρμακευτική αγωγή σε μαθητές εντός του σχολικού ωραρίου

Σε περιπτώσεις κατά τις οποίες απαιτείται η χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής σε μαθητές, εντός του σχολικού ωραρίου, ισχύουν όσα αναφέρονται στην με αρ. Φ.7/495/123484/Γ1/4-10-2010 εγκύκλιο του ΥΠ.Π.Ε.Θ.

Φοίτηση μαθητών

Ποιες ενέργειες και από ποιον πρέπει να γίνουν όταν ένας μαθητής απουσιάζει αδικαιολόγητα;

Άρθρο 13, ΠΔ 79/2017 (αντικατέστησε τα Προεδρικά Διατάγματα 200-201/1998)

Παρακολούθηση φοίτησης μαθητών

1. Η φοίτηση των μαθητών στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία παρακολουθείται από τον εκπαιδευτικό της τάξης, καταγράφονται οι καθημερινές απουσίες καικαταχωρίζονται στο πληροφοριακό σύστημα το οποίοορίζεται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Ερευναςκαι Θρησκευμάτων.

2. Όταν ένας μαθητής απουσιάζει συστηματικά καιαδικαιολόγητα από το σχολείο ο εκπαιδευτικός της τάξηςεπικοινωνεί άμεσα με τους γονείς/κηδεμόνες και ενημερώνει τον Διευθυντή ή τον Προϊστάμενο του σχολείου.

3. Εφόσον δεν επιλύεται το πρόβλημα της συστηματικής και αδικαιολόγητης απουσίας με τις ενέργειες τηςπαρ. 2 του παρόντος άρθρου αναζητείται ο μαθητής καιη οικογένεια του μαθητή μέσω της αστυνομικής και τηςδημοτικής αρχής καθώς και της αρμόδιας κοινωνικήςυπηρεσίας.

4. Στις περιπτώσεις που η ανωτέρω αναζήτηση δεν φέρει αποτέλεσμα, αναφέρεται η συστηματική και αδικαιολόγητη απουσία του μαθητή στον αρμόδιο Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και οι ενέργειες που έχουν γίνει. Ο αρμόδιος Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης αναζητεί τον μαθητή σε όλα τα σχολεία της οικείας Διεύθυνσης. Όταν και αυτή η ενέργεια δεν φέρει αποτέλεσμα ο αρμόδιος Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης υποβάλλει σχετική αναφορά στον αρμόδιο Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης ο οποίος αναζητεί τον μαθητή σε όλα τα σχολεία της οικείας περιφέρειας. Όταν και αυτή η ενέργεια δεν φέρει αποτέλεσμα ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης υποβάλλει σχετική αναφορά στη Διεύθυνση Σπουδών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρήσκευμά των που συνοδεύεται από έκθεση, η οποία περιέχει τα στοιχεία της έρευνας που έγινε. Η αναζήτηση σε όλα τα σχολεία της χώρας γίνεται από τη Διεύθυνση Σπουδών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας.

Ποιος είναι ο αρμόδιος για τον έλεγχο φοίτησης μαθητών;

Άρθρο 13 Παρακολούθηση φοίτησης μαθητών (ΠΔ79/2017)
1. Η φοίτηση των μαθητών στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία παρακολουθείται από τον εκπαιδευτικό της τάξης, καταγράφονται οι καθημερινές απουσίες και καταχωρίζονται στο πληροφοριακό σύστημα το οποίο ορίζεται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Πότε διακόπτεται αυτοδίκαια η φοίτηση ενός μαθητή;

Άρθρο 20 Βιβλία, Έντυπα και Ηλεκτρονικά Αρχεία (ΠΔ79/2017)

Α. Υπηρεσιακά βιβλία για τα νηπιαγωγεία

1. α. Βιβλίο Μητρώου Μαθητών (Β.Μ.)

β. Στην περίπτωση επανάληψης φοίτησης μαθητής, στο Βιβλίο Μητρώου καταχωρίζονται μόνο τα στοιχεία του έτους φοίτησης στο νηπιαγωγείο (Α΄ ή Β΄ Έτος φοίτησης) και του σχολικού έτους. Όταν μαθητής που φοιτά στο Β΄ Έτος του νηπιαγωγείου διακόψει τη φοίτησή του, επανεγγράφεται στο ίδιο έτος. Στην περίπτωση που δεν επαναλάβει τη φοίτηση του στο νηπιαγωγείο, στο Βιβλίο Μητρώου καταχωρίζεται η διακοπή της φοίτησης καθώς επίσης και τα στοιχεία της αναζήτησης του μαθητή, σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 13 του παρόντος προεδρικού διατάγματος.

Γ. Υπηρεσιακά βιβλία για τα δημοτικά σχολεία

1. α. Βιβλίο Μητρώου και Προόδου μαθητών

γ. Όταν μαθητής δημοτικού διακόπτει τη φοίτησή του για ένα σχολικό έτος επανεγγράφεται στην τάξη στην οποία φοιτούσε πριν τη διακοπή της φοίτησης. Στην περίπτωση που η φοίτηση διακοπεί για δύο συνεχή σχoλικά έτη, στο βιβλίο Μητρώου και Προόδου καταχωρίζεται η διακοπή της φοίτησης καθώς επίσης και τα στοιχεία της αναζήτησης του μαθητή, σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 13 του παρόντος Προεδρικού Διατάγματος.

Πως γίνονται οι εκπρόθεσμες εγγραφές μαθητών;

Άρθρο 6 Εγγραφές σε νηπιαγωγεία (ΠΔ79/2017)

6. Εκπρόθεσμες εγγραφές στο νηπιαγωγείο για λόγους ανωτέρας βίας γίνονται δεκτές με απόφαση του οικείου Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Στην περίπτωση αυτή η εγγραφή πραγματοποιείται στο εγγύτερο της κατοικίας του μαθητή νηπιαγωγείο στο οποίο υπάρχει κενή θέση.

Άρθρο 7 Εγγραφές σε Δημοτικά Σχολεία (ΠΔ79/2017)

7. Εκπρόθεσμες εγγραφές στο δημοτικό σχολείο για λόγους ανωτέρας βίας γίνονται δεκτές με απόφαση του οικείου Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Στην περίπτωση αυτή η εγγραφή πραγματοποιείται στο εγγύτερο της κατοικίας του μαθητή σχολείο στο οποίο υπάρχει κενή θέση.

Ποιο είναι το ανώτατο όριο ηλικίας φοίτησης υποχρεωτικής φοίτησης μαθητών;

Ως ανώτατο όριο υποχρεωτικής Φοίτησης μαθητών έχει ορισθεί, σύμφωνα την § 3, του άρθρου 2 του Ν. 1566/19856, το 16ο έτος της ηλικίας. Η υποχρεωτική φοίτηση περιλαμβάνει το Νηπιαγωγείο, το Δημ. Σχολείο και το Γυμνάσιο αλλά είναι ευνόητο ότι εφόσον η φοίτηση στο Δημοτικό Σχολείο, δεν έχει ολοκληρωθεί, αυτή συνεχίζεται μέχρι το παραπάνω έτος ηλικίας. Μετά το παραπάνω όριο ηλικίας ο μαθητής δεν υπολογίζεται στη δύναμη του και δεν επιτρέπεται να συνεχίσει την φοίτηση στο σχολείο.

Εγγραφή και φοίτηση μαθητών Ρομά

Για την εγγραφή και την υποστήριξη της σχολικής φοίτησης των μαθητών Ρομά ισχύουν: η με αρ. Φ.4/155/Γ1/1237/11-9-96, (ΦΕΚ 893, τ.Β΄)Υ.Α. και οι με αρ. πρωτ. 116184/Γ1/10-9-2008, Φ.3/960/102679/Γ1/20-8-2010 και 180644/Γ1/26-11-2013 εγκύκλιοι του ΥΠ.Π.Ε.Θ.

Τι ισχύει για την επαναφοίτηση νηπίων τη σχολική χρονιά 2019-2020;

Έλεγχος φοίτησης μαθητών

Ενημερωθείτε σχετικά με τον έλεγχο φοίτησης μαθητών από το υπηρεσιακό σημείωμα 1/2019 (16-1-2019) της Διεύθυνσης ΠΕ Μεσσηνίας στο οποίο περιγράφεται το νομικό πλαίσιο που διέπει θέματα φοίτησης των μαθητών.

Χορήγηση στοιχείων από Διεύθυνση Σχολείου σε Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων ή σε μεμονωμένο γονέα

Επιτρέπεται ένα δημόσιο σχολείο να χορηγήσει στο Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων τα στοιχεία των γονέων των μαθητών του, με σκοπό τη συμμετοχή τους στις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη Δ.Σ. του Συλλόγου;

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, τόσο στον Σύλλογο Γονέων όσο και στις Γενικές Συνελεύσεις του Συλλόγου μετέχουν αυτοδίκαια όλοι οι γονείς των μαθητών* και όχι μόνο τα εγγεγραμμένα μέλη**. Επομένως, ο Σύλλογος έχει έννομο συμφέρον*** να προσκαλέσει όλους τους γονείς των μαθητών προκειμένου να συμμετέχουν στις αρχαιρεσίες για ανάδειξη του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου και τα στοιχεία μπορούν να χορηγηθούν χωρίς την προηγούμενη συγκατάθεση των γονέων.

* άρθρο 53 §2 του ν. 1566/1985 όπως αυτό αντικαταστάθηκε από το άρθρο 2 §1 εδ. β’ του ν.
2621/1998.
** άρθρο 1 §2 της ΥΑ του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Δ4/1998.
*** άρθρο 5 §2 ν. 2472/1997.

Ποια στοιχεία των γονέων επιτρέπεται το σχολείο να χορηγήσει στον Σύλλογο;

Τα στοιχεία που μπορεί να χορηγήσει είναι στοιχεία επικοινωνίας, δηλ. ονοματεπώνυμο, ταχυδρομική διεύθυνση, τηλέφωνα και λοιπά στοιχεία επικοινωνίας.

Είναι απαραίτητη η προηγούμενη ενημέρωση των γονέων από τη Διεύθυνση του σχολείου ότι θα χορηγήσει τα στοιχεία τους;

Εφόσον, σύμφωνα με τις παραπάνω διατάξεις, τόσο στον Σύλλογο Γονέων όσο και στη Γενική
Συνέλευση του Συλλόγου συμμετέχουν αυτοδίκαια ως μέλη όλοι οι γονείς των μαθητών του
σχολείου, ο σκοπός επεξεργασίας και οι αποδέκτες των στοιχείων αποτελούν κοινή γνώση του
επιμελούς πολίτη και συνεπώς το σχολείο απαλλάσσεται από την υποχρέωση ενημέρωσής
τους*.

  • άρθρο 4 της Κανονιστικής πράξης ΑΠΔΠΧ 1/1999.

Title for This Block

Description for this block. Use this space for describing your block. Any text will do. Description for this block. You can use this space for describing your block.

Μπορεί το σχολείο να χορηγήσει στοιχεία και για άλλους σκοπούς, πέραν των αρχαιρεσιών;

Εφόσον, όπως προαναφέρθηκε, στον Σύλλογο Γονέων συμμετέχουν εκ του νόμου αυτοδίκαια όλοι οι γονείς των μαθητών που φοιτούν στο σχολείο και στις Γενικές Συνελεύσεις του Συλλόγου Γονέων μετέχουν αυτοδίκαια όλοι οι γονείς των μαθητών και όχι μόνον τα εγγεγραμμένα μέλη, η χορήγηση των στοιχείων επικοινωνίας των γονέων αφορά όλες τις δραστηριότητες του Συλλόγου, π.χ. Γενικές Συνελεύσεις, έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις, εκδηλώσεις, ενημερωτικές ημερίδες, κ.ο.κ.

Τι ισχύει για τα ιδιωτικά σχολεία;

Οι σχετικές με τη συγκρότηση οργανώσεων γονέων διατάξεις εφαρμόζονται αναλογικά και για τους Συλλόγους Γονέων των μαθητών των ιδιωτικών σχολείων.

Επιτρέπεται με βάση τις διατάξεις του ν. 2472/1997 να χορηγηθούν σε αιτούντα γονέα αντίγραφα του Βιβλίου Σχολικής Ζωής σχετικά με τα ανήλικα τέκνα του;

Κατόπιν ερωτήματος Διευθυντή σχολείου εάν επιτρέπεται με βάση τις διατάξεις του ν. 2472/1997 να χορηγηθούν σε αιτούντα γονέα αντίγραφα του Βιβλίου Σχολικής Ζωής σχετικά με τα ανήλικα τέκνα του, η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων με σχετικό έγγραφό της προς τη Δ/νση του σχολείου απάντησε ότι:

α) ο αιτών γονέας, ως ασκών τη γονική μέριμνα των ανήλικων τέκνων του (άρ. 128 και 1510 ΑΚ) έχει καταρχήν το δικαίωμα πρόσβασης του άρθρου 12 του ν.2472/1997 στα στοιχεία που αναφέρονται στα ανήλικα τέκνα του, εκτός αν προβλέπεται διαφορετικά από δικαστική απόφαση (π.χ. απόφαση που ορίζει ως ασκούντα τη γονική μέριμνα τον άλλο γονέα, απόφαση απαγόρευσης επικοινωνίας με το παιδί, κ.λπ.), η δε Διεύθυνση του Σχολείου υποχρεούται, ως υπεύθυνος επεξεργασίας, να ικανοποιήσει το δικαίωμα αυτό,

β) στο ανωτέρω δικαίωμα περιλαμβάνονται και προσωπικά δεδομένα τρίτων προσώπων που τυχόν αναφέρονται στα ως άνω αιτούμενα έγγραφα και που συνδέονται άμεσα με τα περιγραφόμενα στο βιβλίο σχολικής ζωής αναφερόμενα συμβάντα (π.χ. όνομα δασκάλου ενώπιον του οποίου έγινε η αναφορά από τους ανήλικους μαθητές ή αναφερόμενο από τους μαθητές πρόσωπο), και

γ) εάν μεταξύ των αιτουμένων στοιχείων περιλαμβάνονται και ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα τρίτων προσώπων, η Δ/νση του σχολείου μπορεί να προβεί σε ανωνυμοποί- ηση με απαλοιφή των ονομάτων των υποκειμένων των δεδομένων, ή σε απαλοιφή των ευαίσθητων δεδομένων, εφόσον το αίτημα του ενδιαφερομένου δεν συνδέεται με τη γνώση αυτών, υπό την προϋπόθεση ότι από τα χορηγούμενα έγγραφα δεν αποκαλύπτονται άμεσα ή έμμεσα πληροφορίες για συγκεκριμένα και προσδιορίσιμα υποκείμενα δεδομένων, σε διαφορετική περίπτωση (μη ανωνυμοποιήσεως) απαιτείται η προηγούμενη άδεια της Αρχής, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 7 παρ. 2 του ν. 2472/1997.

Χωροταξική κατανομή

Κατανομή μαθητών που αποφοιτούν από το Νηπιαγωγείο και πηγαίνουν σε Δημοτικό Σχολείο της Μεσσηνίας

Όρια σχολικών περιφερειών Δημοτικών και Νηπιαγωγείων Μεσσηνίας

24/02/2022Διαδραστικός χάρτης με τα όρια των Δημοτικών Σχολείων Καλαμάτας με βάση την ισχύουσα χωροταξική κατανομή

10/03/2021Διαδραστικός χάρτης με τα όρια των Νηπιαγωγείων Καλαμάτας με βάση την ισχύουσα χωροταξική κατανομή

Κατανομή μαθητών που διαμένουν στην Κοινότητα Μυστρακίου και στην Κοινότητα Τρικόρφου

Κατανομή μαθητών που διαμένουν στην Κοινότητα Μυστρακίου και στην Κοινότητα ΤρικόρφΕνημερωθείτε από το έγγραφο υπ’ αρ. πρωτ. 9159/09-11-2018 της Διεύθυνσης ΠΕ Μεσσηνίας.

Ψηφιακές Υπογραφές / Ψηφιακά Πιστοποιητικά / Εγκεκριμένο Πιστοποιητικό Ηλεκτρονικής Υπογραφής

Τι είναι η Ψηφιακή Υπογραφή;

Η ψηφιακή υπογραφή αποτελεί το αντίστοιχο της φυσικής υπογραφής στον ψηφιακό κόσμο.

Που χρησιμεύει η Ψηφιακή Υπογραφή;

Η Ψηφιακή Υπογραφή χρησιμεύει ως μέσο για την επικύρωση της γνησιότητας των ηλεκτρονικών εγγράφων που διακινούν πολίτες και υπηρεσίες.

Η Ψηφιακή Υπογραφή είναι ισοδύναμη με ιδιόχειρη υπογραφή;

Η εγκεκριμένη ηλεκτρονική υπογραφή, «Ψηφιακή Υπογραφή» σύμφωνα με την καταργηθείσα Οδηγία 1999/93/EK, όπως ενσωματώθηκε στην ελληνική έννομη τάξη με το Π.Δ. 150/τ.Α’/2001, επέχει θέση ιδιόχειρης υπογραφής.

Η λειτουργία της αφορά την ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων.

Γιατί να έχω Ψηφιακή Υπογραφή; Πώς μπορεί να διευκολύνει τη δουλειά μου;

Η διαδικασία εκτύπωσης, ιδιόχειρης υπογραφής και σάρωσης εγγράφου για την αποστολή του σε οποιαδήποτε υπηρεσία μπορεί να αντικατασταθεί από τη συντομότερη ψηφιακή υπογραφή του.  

Μετά την ψηφιακή υπογραφή του το έγγραφο πρέπει να σταλεί ηλεκτρονικά στο email του αποδέκτη.

Μπορείτε να χρησιμοποιείτε την Ψηφιακή Υπογραφή για τη διεκπεραίωση της αλληλογραφίας του Σχολείου ως Διευθυντής του (για την αποστολή σε υπηρεσιακούς αποδέκτες) αλλά και για την ολοκλήρωση οποιασδήποτε προσωπικής υπόθεσης ως ιδιώτης (για την αποστολή σε οποιαδήποτε υπηρεσία ή φορέα).

Τι πρέπει να κάνω για να ξεκινήσει η διαδικασία χορήγησης Ψηφιακής Υπογραφής;

Έχετε λάβει ένα ενημερωτικό μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο οποίο αναγράφονται οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση της Ψηφιακής Υπογραφής και η διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί.

Συνοπτικά η διαδικασία περιλαμβάνει:

-Ενημέρωσή σας για προϋποθέσεις και διαδικασίες χορήγησης

-Αίτημα αποστολής προσωπικών στοιχείων (ονοματεπώνυμο, αριθμός αστυνομικής ταυτότητας, Θα σας ζητηθεί να μας στείλετε (με email) κάποια προσωπικά σας στοιχεία

-Θα γίνει ταυτοποίησή σας χωρίς φυσική παρουσία μέσα από μια σύντομη συνάντηση μέσω webex

-Θα ξεκινήσει η τεχνική διαδικασία χορήγησης ΨΠ η οποία θα ολοκληρωθεί σε 3 βήματα-στάδια.

Όλη η διαδικασία είναι απλή και μπορεί να ολοκληρωθεί σε δέκα λεπτά.

Πώς θα γίνεται η Ψηφιακή Υπογραφή εγγράφου;

Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία χορήγησης της Ψηφιακής Υπογραφής θα μπορείτε να υπογράφετε ψηφιακά τα έγγραφά σας με την εξής διαδικασία:

– Σύνδεση στον ιστότοπο https://webapp.mindigital-shde.gr/login με το όνομα χρήστη και τον κωδικό που έχετε ορίσει στη διαδικασία έκδοσης της Ψηφιακής Υπογραφής

-Μεταφόρτωση του προς υπογραφή αρχείου (μπορεί να είναι .docx, .xlsx, .pdf) και ορισμός της θέσης υπογραφής στο έγγραφο

-Εισαγωγή ενός κωδικού μιας χρήσης (OTP – One Time Password).

Το έγγραφο πλέον έχει υπογραφεί. Μένει να “κατέβει” στον υπολογιστή για να σταλεί στη συνέχεια όπου χρειάζεται.

Ψυχολόγοι (ΠΕ23) και Κοινωνικοί Λειτουργοί (ΠΕ30)

Ποιες είναι οι αρμοδιότητες και τα καθήκοντα των εργαζομένων των κλάδων ΠΕ23 Ψυχολόγων και ΠΕ30 Κοινωνικών Λειτουργών;

Ενημερωθείτε για τα καθήκοντα και τις αρμοδιότητες των εργαζομένων κλάδων ΠΕ23 Ψυχολόγων και ΠΕ30 Κοινωνικών Λειτουργών στα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Γενικής και Επαγγελματικής εκπαίδευσης από το παρακάτω ΦΕΚ:

ΦΕΚ 3032/τ.Β΄/2017 – Καθήκοντα και αρμοδιότητες των κλάδων ΠΕ23 Ψυχολόγων και ΠΕ30 Κοινωνικών Λειτουργών στα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Γενικής και Επαγγελματικής εκπαίδευσης

Καθορισμός ομάδων σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στις οποίες θα ασκεί καθήκοντα το ΕΕΠ του κλάδου ΠΕ23-Ψυχολόγοι

Ενημερωθείτε σχετικά από το ΦΕΚ 5915/τ.Β΄/31-12-2018.

Ωράριο διδασκαλίας

Συμπλήρωση Διδακτικού Ωραρίου Εκπαιδευτικών

Η διαδικασία συμπλήρωσης ωραρίου των εκπαιδευτικών γίνεται σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 33 του ν. 4386/2016 (ΦΕΚ 83/2016, τ.Α’) με θέμα: «Ρυθμίσεις για την έρευνα και άλλες διατάξεις».

Συμπλήρωση ωραρίου δασκάλων με ανάθεση ωρών διδασκαλίας μαθήματος ειδικότητας

Για τη συμπλήρωση του ωραρίου διδασκαλίας δασκάλων, μπορείτε να αναθέσετε ώρες διδασκαλίας μαθημάτων ειδικότητας. Παραθέτουμε σχετικά το εδάφιο β του ΦΕΚ 1324/Β/11-5-2016/ παράγραφος 6:


«β. Έως ότου τοποθετηθεί στη σχολική μονάδα το σύνολο του εκπαιδευτικού προσωπικού για την πλήρη ανάπτυξη του ΕΩΠΔ, το Εβδομαδιαίο Ωρολόγιο Πρόγραμμα Διδασκαλίας αναμορφώνεται προσωρινά ως προς τα διδακτικά αντικείμενα, κατόπιν εισήγησης του/της Διευθυντή/ντριας και απόφασης του Συλλόγου Διδασκόντων σε συνεργασία με τον αρμόδιο Σχολικό Σύμβουλο, αξιοποιώντας το σύνολο των προσφερόμενων διδακτικών ωρών με βάση το υποχρεωτικό διδακτικό ωράριο και τις διδακτικές ώρες των εκπαιδευτικών για τις οποίες έχουν τοποθετηθεί στη σχολική μονάδα.»


Για παράδειγμα, μπορεί να ανατεθούν οι ώρες του τμήματος αγγλικών που λείπουν σε δάσκαλο. Ο δάσκαλος αυτός δεν θα κάνει αγγλικά αλλά κάποιο άλλο διδακτικό αντικείμενο που θα αποφασίσει ο Σύλλογος Διδασκόντων.

Στο Myschool, θα ανατεθούν προσωρινά στο δάσκαλο οι ώρες αγγλικών ως αγγλικά. Στην επιλογή «ΣΧΟΛΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ» -> «Κενά μαθημάτων» του Myschool, τα κενά που θα καταγραφούν θα είναι 0 αλλά στην εκτίμηση κενών από πλευράς σχολικής μονάδας, θα συμπληρωθεί ο αριθμός των ωρών αγγλικών που ανατέθηκαν στο δάσκαλο και θα γραφτεί στις παρατηρήσεις ότι «Εκπαιδευτικός ΠΕ70 καλύπτει τη συγκεκριμένη ώρα με άλλο διδακτικό αντικείμενο λόγω έλλειψης ωρών εκπαιδευτικού Αγγλικής (Πρακτικό ….. Συλλόγου Διδασκόντων)».

Ωρολόγιο πρόγραμμα

Ωρολόγια Προγράμματα

Τα Ωρολόγια Προγράμματα των Δημοτικών Σχολείων συντάσσονται με βάση τις ακόλουθες Υπουργικές Αποφάσεις:
1. Φ12/657/70691/Δ1/26-04-2016 ΥΑ (ΦΕΚ 1324/2016, τ. Β’) Ισχύει για τα Ενιαίου Τύπου Ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία
2. Φ.12.1/545/85812/Γ1/31-8-2005 ΥΑ (ΦΕΚ 1280/2005, τ.Β΄)Υ.Α. Ισχύει για τα 1/θέσια και 2/θέσια Δημοτικά Σχολεία
3. Φ.12/773/77094/Γ1/28-7-2006 ΥΑ (ΦΕΚ 1139/2006, τ.Β΄)Υ.Α. Ισχύει για τα 3/θέσια Δημοτικά Σχολεία.
4. Το Εβδομαδιαίο Ωρολόγιο Πρόγραμμα Διδασκαλίας (ΕΩΠΔ) συντάσσεται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου από τον/την Δ/ντή-Δ/ντρια του σχολείου σε συνεργασία με το Σύλλογο Διδασκόντων και τον Σχολικό Σύμβουλο. Το ΕΩΠΔ βασίζεται σε παιδαγωγικά κριτήρια και στο πλαίσιο αυτό αξιοποιείται το υποχρεωτικό διδακτικό ωράριο των εκπαιδευτικών και οι διδακτικές ώρες για τις οποίες έχουν τοποθετηθεί στη σχολική μονάδα. Στη συνέχεια το Εβδομαδιαίο Ωρολόγιο Πρόγραμμα Διδασκαλίας υποβάλλεται σε τρία αντίγραφα στον αρμόδιο Σχολικό Σύμβουλο για θεώρηση, ο οποίος επιστρέφει ένα θεωρημένο αντίγραφο στο σχολείο και ένα στέλνει για ενημέρωση στον οικείο Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Αντίγραφο του πρακτικού Συλλόγου Διδασκόντων α) επισυνάπτεται στο Εβδομαδιαίο Ωρολόγιο Πρόγραμμα Διδασκαλίας του Σχολείου και β) αναρτάται σε εμφανές σημείο στο γραφείο των εκπαιδευτικών.

5. Έως ότου τοποθετηθεί στη σχολική μονάδα το σύνολο του εκπαιδευτικού προσωπικού για την πλήρη ανάπτυξη του ΕΩΠΔ, το Εβδομαδιαίο Ωρολόγιο Πρόγραμμα Διδασκαλίας αναμορφώνεται προσωρινά ως προς τα διδακτικά αντικείμενα, κατόπιν εισήγησης του/της Δ/ντή-Δ/ντριας και απόφασης του Συλλόγου Διδασκόντων σε συνεργασία με τον αρμόδιο Σχολικό Σύμβουλο, αξιοποιώντας το σύνολο των προσφερόμενων διδακτικών ωρών με βάση το υποχρεωτικό διδακτικό ωράριο και τις διδακτικές ώρες των εκπαιδευτικών για τις οποίες έχουν τοποθετηθεί στη σχολική μονάδα.
6. Κατά τη σύνταξη των ωρολογίων προγραμμάτων σε καμία περίπτωση δεν παραβιάζεται το εργασιακό και διδακτικό ωράριο των εκπαιδευτικών το οποίο ορίζεται από τις σχετικές διατάξεις.
7. Τα Ιδιωτικά Σχολεία ακολουθούν το εκάστοτε ισχύον ωρολόγιο και αναλυτικό πρόγραμμα διδασκαλίας με τα αντίστοιχα δημόσια σχολεία. Τα θέματα σύνταξης του ωρολογίου προγράμματος των ιδιωτικών σχολείων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και της παρέκκλισης που προβλέπεται στο άρθρο 4 του ν. 682/77 (244 Α΄) ρυθμίζονται με τις διατάξεις της με αρ.πρωτ. 99118/Δ1/16-6-2016 (1956Β΄/30-6-2016) Υπουργικής Απόφασης.


Τα Ωρολόγια προγράμματα υποχρεωτικού και ολοήμερου προγράμματος των Ειδικών Νηπιαγωγείων και Ειδικών Δημοτικών Σχολείων, ακολουθούν την Υπουργική Απόφαση με αριθμ. πρωτ. 85317/Δ3/29.05.2019 του ΥΠΠΕΘ (ΦΕΚ2171/τ.Β΄/07-06-2019)

Ιστορικό

WordPress › Σφάλμα

Παρουσιάστηκε ένα κρίσιμο σφάλμα σε αυτόν τον ιστότοπο.

Μάθετε περισσότερα για την αποσφαλμάτωση του WordPress.